Ik kou van jou!

Column door Eefke Peeters
dinsdag 13 oktober 2015

Koud hé? Grote kans dat je opziet tegen de aankomende koude maanden.
Maar ik zou mezelf niet zijn als ik niet voor jou op zoek zou gaan naar de voordelen van deze onaangename temperatuur. En geloof me dat zijn er nogal wat!

1) Voor iedereen met overgewicht heb ik ge-wel-dig nieuws. Als je zit te rillen terwijl je dit leest, dan ben je aan het afvallen! Die lastige calorieën die in het bruine vet zitten smelten weg van de kou. Yes. Rillen maar.
2) De muggen gaan eindelijk dood. Ja dat klinkt gemeen, maar naast lelijke bulten aanbrengen, houden ze je ook nog eens uit je slaap met hun irritante gezang. Heerlijk dat de kou hun (of mijn) bloed in de mug doet stollen en ze neer laat storten!
3) Kou is goed voor je lijf. Het helpt bij het verminderen van pijn en ontstekingen. Veel atleten maken dan ook gebruik van koudetherapieën omdat dit voor hun spieren enorm goed is om te herstellen, beter nog dan rust. Kou blijkt ook nog eens goed te helpen tegen hoofdpijn.
4) Kou is psychisch ook een fantastisch iets. Kou is de schaduw en het dal.
Je weet wel; Geen schaduw zonder zon, geen pieken zonder dalen. Geen warmte zonder kou! Dus nu kun je optimaal genieten wanneer de zon je huid streelt of als straks eindelijk weer de lente aanbreekt.
5) Nederland is het land van de studies en wat blijkt? Wanneer het koud is brengen we meer tijd door met onze geliefden en vrienden. We gaan meer op bezoek en we bellen langer.
Nou is dat niet hartverwarmend?
6) Bovendien is de kou ook nog een enorme boost voor je uiterlijk! Want, naast dat je als een malle vet gaan verbranden, heb je ook nog eens minder wallen. De kou gaat namelijk de zwelling tegen. Dus je voelt je misschien niet uitgeslapen, maar zo zie je er wel uit!
7) De kou zorgt er bovendien voor dat je poriën open blijven, hierdoor zijn ze minder zichtbaar.
8) Koud weer vertraagt ook de aanmaak van talg, waardoor glimmende delen op je gezicht een stuk minder worden en je dus ook minder oneffenheden hebt. Mooi meegenomen!
9) En als klap op de vuurpijl verbetert de kou je teint en verjongt de huid. Het gaat zelfs het verouderingsproces van de huid tegen, zodat deze strak en stralend blijft. Halleluja!
10) Bovendien is een koude slaapkamer overal goed voor. Het zorgt dat je metabolisme goed werkt, gaat diabetes tegen, is goed voor je bloedvatenstelsel en je hersenen functioneren beter. Bovendien ga je bij de kou vaak lekker dicht tegen je partner aanliggen en knuffelen is dan weer een supermedicijn tegen allerlei (vage) ziektes. Heb je geen partner, ook niet getreurd, want dan heb je ook geen last van koude voeten in je rug.

Korte samenvatting. Kou is fantastisch! Het is goed voor je lijf, je uiterlijk, je psychische gesteldheid, het dood irritante beestjes en brengt ons dichter bij elkaar. Ik ben er helemaal klaar voor om de kou te omarmen! Ik kou van jou!


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie