Vloggen of Bloggen?

Column door Eefke Peeters
dinsdag 6 oktober 2015

Ik doe mijn boodschappen daar waar ik ben. Want meestal gaan ze tussen de werkzaamheden door. Op zaterdagochtend boodschappen doen is voor mij hetzelfde als met Pasen naar de Ikea gaan, onbegrijpelijk.
Wanneer ik dan bij een Supermarkt binnen ben wordt er bij vrijwel elke kassa gevraagd of ik ook spaarzegeltjes wil.
Voor de handdoekenset, glazen, tapasservies, kortingskaartjes of iets van die strekking.
Dat is natuurlijk superhandig was het niet dat ik nooit mijn velletje vol krijg. Om die reden zou ik gewoon elke keer naar dezelfde keten moeten gaan, maar dat lukt me gewoon niet.
Mijn oma had iets slimmers bedacht nog dan sparen, namelijk gratis ontvangen. Gaat lekker snel!

Zij schreef bij elk nieuw product dat zij ontdekte een brief. Geen halfslachtig mailtje, nee een mooie handgeschreven brief. Bijvoorbeeld bij de ontdekking van een nieuw smaakje snoepgoed.

Geachte heer of mevrouw op de afdeling Venco,
Ik heb vandaag de verbeterde versie van de schoolkrijtjes gekregen van één van mijn dochters.
Normaal gesproken geloof ik niet zo heilig in verbeterde receptuur, echter deze waren inderdaad, zoals de tekst al deed beloven, veel smaakvoller dan de krijtjes voorheen. Ik wilde uw afdeling hiervoor complimenteren. Ik zag op de verpakking dat ik bij vragen of opmerkingen naar dit postadres een briefje kon sturen. Bij deze dus een briefje. Ik wilde mijn man deze smaakvolle krijtjes laten proeven, maar toen was het zakje alleen helaas al leeg. Echt heerlijk, er zitten er alleen dus net te weinig in een zakje.
Met vriendelijke groet Oma


En ja hoor binnen drie dagen had mijn oma weer een extra zakje snoep in haar bezit.
Maar op de een of andere manier houdt iets mij tegen. Misschien is het mijn rare, diepgewortelde angst om ergens om te vragen. Terwijl ik nadenk over dit gegeven hoor ik Enzo Knol schelden in mijn huiskamer.
'Wat hadden we afgesproken over die Knol?!' roep ik fel naar mijn dochters. 'Hij kwam na een ander filmpje mam, sorry.'
Nu denk je misschien wie is Enzo Knol? Dat kan, maar dan heb je waarschijnlijk geen tieners in huis of geen internet. Enzo is een Vlogger. Iemand die filmpjes opneemt dus en deze de moeite waard vindt om online te zetten. Enzo is een jonge vent van, ik gok, net 18 geweest, uit Drenthe. Hij heeft ruim 214 miljoen views. Denk je nu; O wauw wat goed van die jongeman, dan heeft hij ongetwijfeld iets interessants te melden. Nou, ik zou zeggen kijk eens zo’n filmpje. Of eigenlijk doe maar niet!
Ik vertel er wel iets over. Ik heb hem in actie gezien. Zucht. Hij drinkt Red Bull en eet kant en klare pannenkoeken. Hij roept steeds ‘Knol power’ en scheldt zichzelf voortdurend door zijn vlogs heen.
Ik begreep dat hij hiermee tonnen verdiend. Bij ons thuis zijn Enzo en zijn broer inmiddels verboden terrein. Geldt trouwens ook voor de meeste videoclips.
Ik weet niet hoe het bij andere ouders zit, maar mijn dochter van 8 heeft moeite met de tafel van 7, maar 'Drank en Drugs' kan ze compleet woord voor woord meezingen.

Maar ik wijk af. Enzo heeft me namelijk wel geïnspireerd. Ik wil daarom graag mijn probleem onder ogen zien. Onder het motto durf te vragen. Ik wil ook een Vlog beginnen. Daar wil ik dan live dingen testen die ik vervolgens dan mag houden.
Lijkt me fan-tas-tisch!
Denk bijvoorbeeld aan een zelfbruiningscrème, een hamburgermaakapparaat, een wimperkruller of een ‘iedereen-kan-het-haakwerkje’.
Ik ben volgens mij de ideale tester. Ik loop namelijk niet over van geduld, heb een troebel technisch inzicht en ik stond ook niet vooraan toen ze de fijne freubel motoriek gingen uitdelen. Máár ik ben wel enorm nieuwsgierig, eerlijk en enthousiast. Ik denk de juiste combinatie van een gewillige vlogger. Én, als klap op de vuurpijl, ik beloof niet te schelden. Moet ik mezelf alleen niet in een 'one size fits all skinny jeans' proberen te hijsen. Voor de rest kom maar op!
Dus wat denk jij ik als vlogger? Onder een van mijn oude namen wellicht. Effe Eef, Portie Peeters?
Wacht even, ik heb last van cameravrees. Ik kan natuurlijk ook gewoon een testblog schrijven.
Dilemma. Vlogger of blogger? #durftevragen


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie