Kortsluiting in mijn orgaan der gedachten

Column door Eefke Peeters
dinsdag 7 juli 2015

Met onwijs veel plezier schrijf ik elke week een column voor de site waar al het leuke nieuws over onze regio bij elkaar komt: www.landvancuijk.nl !
Maar ik heb geloof ik een beetje last van een zonnesteek. Normaal schiet mij een onderwerp te binnen en gaat mijn brein daarmee aan de slag. Maar nu... noppes, complete stilte.

Ik denk terug aan mijn tijd bij de krant. Had ik een writersblock, dan schreef ik over iets wat in die krant zou verschijnen. Dat schreef ik dagen van te voren, dat moest natuurlijk ook wel, want de krant moest nog opgemaakt, gedrukt en verspreid worden. Dan had ik nu bijvoorbeeld kunnen schrijven over hoe geweldig Outlands was geweest. Dat was altijd spannend, want als het afgelast zou worden vanwege heftig onweer of zo, dan zou ik finaal door de mand vallen. Dat is me ook een keer overkomen. Ik had met volle overtuiging geschreven over de prachtige overwinning die Nederland had binnengehaald tegen Spanje. Dat het trotse gevoel dat je dan hebt, over iets waar je in feite niks aan hebt bijgedragen, onwijs misplaatst en absurd fantastisch tegelijk is. Helaas wonnen we niet. Maar sommige lezers noemden het briljant. Men dacht dat ik het bewust geschreven had om aan te tonen dat we toch trots moesten zijn. Hierop knikte ik natuurlijk hartstochtelijk van ja!

Nu is het online en dus hier en nu. Mijn hersenspinsels kwak ik, zeg maar, één op één op mijn beeldscherm. Nadeel is dat ik nu een soort kortsluiting constateer in mijn orgaan der gedachten. Ik dacht aan een filmpje dat ik had gezien van een meisje tijdens een demonstratie van homohaters. Zij kwam met een wapperende regenboogvlag voor de hysterische mensen staan. Mijn hart smolt. Dat vind ik de mooiste, belangrijkste en lastigste taak van het moeder zijn. Respect en inlevingsvermogen stimuleren, maar daar heb ik het al vaker over. Nee, ik moet eens iets serieus schrijven over iets politiekerigs. Griekenland of zo. Maar dan wel een mening hebben waarbij mensen aan het denken worden gezet. Maar ik denk dat de gewone man weer eens gedupeerd wordt en het wellicht handig zou zijn als wij Nederlanders zelf uit die verrekte EU stappen. Maar ik lees net op nu.nl dat het gros van de Nederlanders dit vindt.

Toen dacht ik aan een stuk dat ik pas las, dat men nu groente en fruit kan verbouwen die reusachtig groot kunnen worden. Men heeft ontdekt hoe het kan dat vleestomaten zoveel groter zijn dan de normale tomaat en kunnen dat nu overal toepassen. Eerst dacht ik oh heerlijk een blauwe bes zo groot als een dikke oliebol en komkommers zo groot als honkbalknuppels. Maar waarom eigenlijk? Dit doet ongetwijfeld afbreuk aan de smaak. Enige voordeel wat ik kan bedenken is dat je maar een asperge hoeft te schillen voor een grote pan soep. Voor de rest? Laat het maar zoals de natuur het bepaald heeft.

Het is nu klokslag 10.00 uur terwijl ik dit schrijf en ik kijk naar buiten over de binnenplaats van het Mediaplein waar wij gevestigd zitten. Dadelijk gaat het waarschijnlijk stormen. Ik kan schrijven over dat de blaadjes van de bomen af werden gerukt en de nieuwe raamstickers bijna van de ruiten vlogen. Maar misschien waait het wel over.

Volgende week komt er wellicht weer een hittegolf. Dan kan ik maar beter vast wat hebben als onderwerp om over te schrijven. Wie kan mij een voorzetje geven? Alles is welkom! Je mag een landelijk onderwerp roepen, een eigen situatie schetsen waar ik op door borduur, iets wat je mist in de regio. Bedenk het maar en wie weet lees je het dinsdag op landvancuijk.nl :)


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie