Zandkorrel

Column door Eefke Peeters
dinsdag 26 mei 2020

Ik heb iets verontrustends gelezen.
Ik las namelijk dat bijna de helft van de Nederlanders wel eens een mislukte vakantie heeft gehad.
Waarom? Omdat men in de file stond, in Spanje omdat het te heet is, in Duitsland te koud en Frankrijk door de taalbarrière.
Dit klinkt natuurlijk idioot! Maar ik denk dat ik het wel begrijp en dat meen ik.
Mensen gaan namelijk om diverse redenen op vakantie.
Het merendeel kun je splitsen in twee groepen. Een groep wil tot rust komen, zich opladen voor de rest van het jaar. De ander wil nieuwe dingen ontdekken en terugkomen met een stukje wereldwijsheid. Het gaat mis bij de eerste groep; mensen die willen ontspannen.
Dan is file namelijk direct een grote hap uit jouw 'ontspan-uren' waar je al een heel jaar naar uitkijkt. Eenmaal op de bestemming blijken er bosjes uitgelaten kinderen rond te rennen of zijn er juist geen kids voor die van jou om mee te spelen. Het eten duurt te lang of is er juist veel te snel. De stoelen zijn 's morgens bezet of ze zitten gewoon niet lekker. Het water wordt niet warm genoeg of juist in één keer. Je bent je favoriete scheerapparaat vergeten of het gaat uitgerekend nu stuk. Het is te heet voor een middagdutje enzovoort, enzovoort. Ontspannen is namelijk niet zo makkelijk en al helemaal niet in een vreemde omgeving.
Hoor je bij de tweede groep dan kun je vaak met meer eenvoud dingen ombuigen. Dan is de file het perfecte moment om vast kaarten te schrijven of met de kids een spelletje te doen.

Ruzie was ook een van de dingen die werd opgegeven als reden voor mislukte vakanties. Dat komt denk ik ook wanneer je als stel of gezin met een andere vakantiereden weg gaat. Handig dus om deze even te bespreken voor je gaat. Wanneer je op vakantie gaat om te ontspannen, moet je kijken wat je daar voor nodig hebt en juist ook wat je niet kan gebruiken. Misschien is het wel een heel goed idee om lekker in eigen land te blijven. Misschien zelfs wel in de regio, waar je lekker op de fiets heen kan en in het ergste geval gewoon naar huis kunt om iets op te pikken.
Waarom niet? Omdat je dan tegen familie en vrienden niet kan zeggen dat je all inclusive in Turkije zat? Nou én! Heerlijk ontspannen met een jacuzzi in de achtertuin, in een strohotel, op een landgoed, tussen de ezeltjes, boven de schapen, in een vliegtuig. Dat klinkt ook goed toch? En het kan hier allemaal!

En misschien helpt het zelfs wel als je anders naar dingen kijkt. Soms blijken grote dingen namelijk pietluttig klein en kleine dingen gigantisch groot.

Mijn dochter schreef hier een gedichtje over:

Kijk
Kijk eens goed
Hier in mijn hand
Nee, het is geen korrel zand

Kijk
Kijk eens goed
Hier in mijn hand
Het is een stukje strand! 


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie