Ode aan het schaap!

Column door Eefke Peeters
dinsdag 21 april 2015

Er is veel beweging in het Land van Cuijk. Ik geloof er, mede door mijn werk bij www.landvancuijk.nl, natuurlijk heilig in dat we straks in plaats van het gekronkel hier en daar, gewoon één vloeiend geheel gaan vormen. Natuurlijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan, samenwerken is ook niet altijd gemakkelijk. Zelf heb ik altijd moeite gehad met teamsport als iemand niet zijn best deed, dan werd ik pisnijdig. Was je minder goed, geen probleem, maar geen inzet was voor mij einde oefening. Dat vind ik eigenlijk nog steeds.
Misschien moeten we het met zijn allen ook gaan zien als een teamsport om er samen op sportieve wijze iets van te maken. Niet voor jezelf gaan, maar één bruisend Land van Cuijk team willen neerzetten.
Dan hebben we natuurlijk een mascotte nodig. Ik denk aan een schaap!
Een schaap staat namelijk voor liefdadigheid en warmte, een lammetje voor zuiverheid en vrijheid en een ram voor daadkracht en onvoorspelbaarheid. Hebben we hiermee niet direct de kernwaarden van het Land van Cuijk te pakken?

We hebben zelfs een stichting ten behoeve van onze toekomstige mascotte. Stichting het Schaap zit gevestigd in Sint Anthonis. Hier kun je in de bossen geregeld wandelen met schaapjes en is er eens per jaar een groot Schaapsscheerdersfeest. Dit jaar op 14 juni midden in de groene Staatsbossen.
Maar we hebben ook de Wereldboom in Vortum-Mullem. Dankzij de Wereldboomkudde raken kinderen weer vertrouwd met dieren. Ze leren hoe wol groeit en verwerkt wordt. Hier kunnen zij dan meelopen met de kudde en vervolgens iets moois maken van de zachte wol. Bij Belevingsboerderij de Nieuwenhof in Mill kan je genieten van de Lammetjesdagen, proeven van schapenkaas en schapenijs en zelfs slapen tussen de schapen. Bij Kinderboerderij het Ganzenhof in Cuijk, kun je naast schaapjes aaien ook regelmatig zelf schaapjes knutselen.
Er is zelfs schapengeschiedenis te herleiden naar deze streek. Want wat denk je van De Schaapshoeve in Langenboom? Hoe mooi symbolisch is het dat hier resten zijn gevonden van een herberg waar de veedrijvers onderdak vonden op weg naar de grote veemarkt in Den Bosch? Al bijna een millennium is deze plek een plaats van ontmoeting, uitrusten en aansterken, van verder trekken naar plaats van bestemming.
Zo zou het gehele Land van Cuijk ook gezien moeten worden, als een plaats van ontmoeting, uitrusten en aansterken. Dus mocht je 's nachts piekeren over de toekomst. Tel dan eens schaapjes en voel je gezegend te wonen in deze wollige, warme regio!


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie