Kijkend naar Cuijk

Column door Eefke Peeters
woensdag 4 maart 2015

De afgelopen maand februari stond hier op de 'Land van Cuijk redactie' in het teken van Grave. De maand maart hebben wij gereserveerd voor de Gemeente Cuijk. Dus heeft u iets over Cuijk, Vianen, Katwijk, Beers, Linden, Haps of Sint Agatha wat u met ons wilt delen?


Wij luisteren, meer dan, graag!


Het mag van alles zijn. Bizarre feiten, interessante weetjes of bijvoorbeeld de onmisbare events. Maar ook uw mooiste herinneringen mag u met ons delen. Gedachtes aan vroeger die ik ook zoveel heb in de Cuijkse contreien. Ik heb in mijn jeugdjaren heel wat uurtjes met mijn zus doorgebracht op de vrije markt in Cuijk. Kijken, snuffelen en genieten van de optredens. Maar ook gingen wij als kleine kinderen regelmatig naar de Mariagrot in Katwijk, deze was namelijk in de straat waar mijn opa en oma woonden. Samen met familieleden staken we een kaarsje aan voor iemand die het nodig had. Met zijn tweetjes speelden we daar regelmatig een heel theaterstuk voor de lege stoeltjes. En het mooiste was het natuurlijk als er een bruiloft of begrafenis was, dan keken we van een afstandje stiekem toe. We gingen met mooi weer fietsen naar de kade, waar altijd wel wat te doen was. Al was het maar kijken naar de pont die het uitzicht telkens weer vernieuwde. Voor mij staat mijn jeugd met één been in de Gemeente Cuijk.

Nu merk ik dat ik hetzelfde doe met mijn kids. Heerlijk wandelen bij de Kraaijenbergse Plassen, zwemmen bij het strandje in Linden, pannenkoeken eten in Sint Agatha en de lekkerste ijsjes halen we in Haps. Mensen vragen mij regelmatig waarom het Land van CUIJK heet. Naast dat Cuijk centraal ligt, is dit ook het oudste dorp/voormalige stad van het Land van Cuijk (en ver daarbuiten) met daardoor een prachtig imposante rijke geschiedenis.

Maar het mooiste aan Cuijk is misschien nog wel dat hier culturen ook echt samensmelten. Zo hebben ze hier in Cuijk een geweldige kermis, maar ook een minstens zo prachtige kermes. De kermes is een tweedaags Turks festijn wat een ideale manier is om in aanraking te komen met de bijzonder gastvrije Turkse cultuur. Cuijk is voor mij daarom de logische kern van onze mooie regio, waaruit mooie verhalen kunnen ontspringen. Die ik u nog wel 1001 kan vertellen, maar ik hoor het graag van u!

Dus schrijf, vertel of stuur je mooiste verhalen en foto's naar info@landvancuijk.nl. Ik zit al (on)geduldig klaar om nog meer te weten te komen over Cuijk!


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie