Boerenkiel of sexy zuster?

Column door Eefke Peeters
dinsdag 10 februari 2015

Carnaval lijkt een splitsing te ondergaan. Er zijn nu eigenlijk twee soorten feesten te vinden. De één is het traditionele carnaval. De boerenkiel die je gestreken klaar hebt hangen, de strakke planning van de pronkzitting, boerenbruiloft en de andere high lights van jouw durpke. Daar tegenover staat de carnaval 2.0 versie. Waarbij een boerenkiel met de nek wordt aangekeken. Je outfit moet kort, strak en uitdagend zijn. Sexy is daarbij het toverwoord want 'iedere vrouw wil sexy zijn' is de slogan bij de niets verhullende matrozen en zusterpakjes. De mannen graag stoer in uniform; politie, brandweer of soldaat. Dan is het verder verleiden geblazen. De oudere carnavalvierders schudden hun hoofd en nemen nog een schrobbelaartje voordat de polonaise wordt ingezet. De jeugd lacht om die oubollige generatie op hun klompen en twerken er op los terwijl er 'schudden met dat kontje snollebolleke' wordt gebruld door de microfoon.
Maar wie viert het nu goed? Is het een feest van aan elkaar geregen tradities? Of is het jezelf vier dagen laten gaan? In beiden zit de oorsprong wel gevangen. Want ook het verleiden is juist iets van oudsher. Iedereen liep met een masker op waardoor de verschillen tussen arm en rijk minder aanwezig waren. De normaal brave preutse huisvrouwen kleden zich eens verleidelijk en paradeerden opvallend door de straten, terwijl de rijke mannen van adel juist eens gek konden doen. Dus wat je ook van plan bent in je boerenkiel of je strakke pakje, ik wens je veel plezier!
Ik denk dat ik het maar eens hou op de ware, werkelijke oorsprong. Het is namelijk eigenlijk een bourgondisch eetfestijn. Van zondag tot dinsdag schransen. Want Carne Vale betekent niets anders dan vaarwel vlees. Het is eten, eten, eten en dan weer 40 dagen vasten zoals ik nu ook net ongeveer achter de rug heb vanaf 1 januari. Dinsdag is officieel ook Vette Dinsdag waar alle restjes worden opgegeten en vaak ook nog pannenkoeken werden gebakken. Oh, wat heb ik er zin in! Ik hoefde dus niet te twijfelen tussen een latex zusterpakje of een boerenkiel met klompen. Nee, ik heb een ander leuk pakje gekocht, een huispak wel te verstaan in een maatje extra. Alaaf!


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie