Rekening voor gemist kinderfeestje

Column door Eefke Peeters
dinsdag 20 januari 2015


In het Britse Cornwall heeft een jongetje van vijf een rekening in zijn rugzak geschoven gekregen van 16 pond ( 21 euro) voor het missen van een kinderfeestje.
Nu valt iedereen over deze moeder heen die het jochie de rekening toestopte. Is zij de boeman in deze kwestie of is de andere moeder de duivel in disguise?

Waarom belde de uitgenodigde niet af? Ja, oké niet zelf, het ventje is tenslotte pas vijf. Die heeft, mag ik aannemen, nog geen telefoon. Zijn ouders zeggen dat ze wilden afbellen omdat ze per ongeluk dubbele plannen hadden gemaakt. Maar dat er geen emailadres of telefoonnummer op de kaart stond om af te zeggen. Hoe ver wil en moet je dan gaan? Rij je dan naar het huis van dat vriendje, ga je op zoek naar die schoollijst met nummers? Was het nu gerechtvaardigd om niet af te zeggen of enkel een slap excuus?

Ik denk dat de ouders van de 'partypooper' geluk hebben dat er geen schadeclaim voor psychologische stress is gestuurd. In Amerika is dit ongetwijfeld al meerdere malen voor gekomen. Want reken maar dat de jarige job emotionele schade heeft opgelopen aan het feit dat er een lege stoel overbleef op het feest.

Ik denk dat ze het beste deze zaak kunnen schikken. Ik denk een euro of 9 is dat redelijk? Ik ben natuurlijk geen advocaat en hoogstwaarschijnlijk gaan de moeders dan wel beiden in hoger beroep. Voor de ene moeder is het een principekwestie van het niet afbellen en waarschijnlijk onderhuids gevoel van dat zij haar kleine jongen in de steek hebben gelaten. De andere moeder heeft het:
geen-contactgegevens-alibi en de reden dat een rekening sturen behoorlijk vergezocht is. Ik ben heel erg benieuwd wie dit gaat winnen, wanneer en hoe.

Persoonlijk denk ik, dat deze twee jongetjes allebei verliezen. De ouders hadden in deze kwestie waarschijnlijk beter de jongens erbij kunnen betrekken. Hadden ze dat gedaan, had dat ene ventje waarschijnlijk gezegd dat hij supergraag op dat feestje was gekomen, waarop de ander had kunnen zeggen dat hij hem er graag bij had gehad. Probleem opgelost. Maar misschien moeten we nog een stapje verder en beginnen bij de wortels van het probleem. Wellicht is het een idee om de kinderfeestjes een beetje in te perken. Dus niet naar de overdekte sneeuwhal gaan met een zwik vijf jarigen om te skiën. Misschien niet uit eten in een chique restaurant en een taart van vijf lagen laten maken bij de banketbakker. Wat dacht je van thuis blijven, het huis versieren, zelf met je kids bakken en spelletjes doen. Als er dan iemand niet het fatsoen heeft om af te bellen of daarna zelf een excuus te maken, dan weet je meteen wat je aan die vriendschap hebt. Niks dus. Maar wel lekker een extra muffin!


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie