Trots op je roots

Column door Eefke Peeters
dinsdag 13 januari 2015

Ik heb best een druk leven en daarom vind ik televisie kijken via Netflix echt een uitkomst. Als we dan wel een keer tijd hebben dan kunnen we de hele avond achter elkaar door dezelfde spannende serie kijken. Nu heb ik een serie gevonden over een man die zijn stad wil redden. Iedereen die zijn geboorteplaats schade heeft aangedaan schakelt hij uit met de woorden; 'You have failed this city!' Ik vind dit een heerlijke serie en het heeft me aan het denken gezet. Want soms moet je misschien niet altijd direct enorm groot denken, maar juist eerst heel klein. Als iedereen zich zou bekommeren om zijn eigen woonplaats, qua leefbaarheid, dan zou het toch overal een stuk prettiger wonen worden. Toch?

Nu hoef je natuurlijk niet zoals deze held direct alle schurken uit te schakelen, maar bijvoorbeeld rondslingerende rommel in de prullenbak gooien, je hond niet op straat laten poepen, geld inzamelen voor jouw club. Het kan zo klein of zo groot zijn als je zelf wil.

Ik denk dat de een trotser is op zijn dorp, dan de ander. Het heeft denk ik te maken met je roots. Ben je er geboren, er verliefd op geworden of toevalligerwijs onbewust terecht gekomen? Ik woon momenteel met veel plezier in Sint Anthonis en ik vind de kerk hier bijvoorbeeld echt prachtig. Ik ben van mening dat deze ook niet de aandacht krijgt die ze verdiend. Behalve met de dagen zoals de kunstmarkt dan staan de mooiste objecten met hun scheppers te schitteren met als achtergrond de kerk. Sint Anthonis is echt een kunstdorp, het mooie culturele kunstcafé laat dat elke maand weer blijken. Je kunt hier ook prachtig wandelen. Ik heb sinds ik hier woon meer mooie natuurfoto's gemaakt dan waar dan ook.

Wat ik hier heb, heb ik ook met Cuijk. Want telkens als ik in Cuijk kom heb ik mooie herinneringen aan mijn familie. Ik vond Cuijk vroeger echt een stoer dorp. Waarom kan ik niet eens echt uitleggen, maar Cuijk heeft ballen. We brachten hele dagen door op de Vrije markt en in het winkelcentrum. De kade was het ultieme genieten.

Maar ik ben geboren, getogen en nog werkzaam in Boxmeer. Hier is waar mijn opa de kolenboer mijn vader heeft opgevoed. Waar mijn vader mijn moeder heeft leren kennen. Waar mijn zus en ik geboren zijn. Waar mijn kinderen zijn geboren. Hier liggen mijn roots. Maar mijn wortels groeien naarmate ik zelf ouder word. Dat is, denk ik, voor iedereen anders. Voor mijn werk rij ik overal rond in het Land van Cuijk. Elk dorp heeft zijn unieke eigenaardigheden. Daardoor voel ik me naast Boxmeerse, écht een Land van Cuijkenaar, een nuchtere Nederlandse, een Europeaan ook wel en zelfs een wereldburger.

Maar wereldburger of Boxmeerse dorpsgriet, ik blijf bij mijn held uit de serie. Doe iets voor je dorp waar jij zo trots op bent. Want wanneer iedereen iets doet in zijn directe omgeving verbeter je uiteindelijk ook de wereld!


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie