Wat zijn jouw goede voornemens?

Column door Eefke Peeters
dinsdag 6 januari 2015

Het mag nog net vandaag! Dus iedereen het allerbeste voor 2015. Heb je nog goede voornemens gemaakt?

De top 5 is volgens mij al jaren hetzelfde. Stoppen met roken, afvallen, minder alcohol, meer sporten en op tijd naar bed. De eerste week na Kerst en Oud & Nieuw is dat natuurlijk een koud kunstje. Compleet verzadigd en oververmoeid is het kinderlijk eenvoudig om op tijd naar bed te gaan en wat te minderen met een en ander. Nu begint dit al wat lastiger te worden. De nieuwjaarsborrels, kroegentocht en carnavalsrepetities zijn weer in volle gang en twee spa rood is prima te doen, maar wanneer je dan voor de derde keer die leuke ober met zijn lekkere hapjes wegwuift, terwijl je ondertussen onopvallend bilspieroefeningen staat te doen, dan hakt die derde spa rood er kei hard in. Het besef; je bent een saaie muts! Want je moet ook nog op tijd weg, anders haal je jouw 8 uur slaap niet. We weten allemaal wel wat het beste is voor ons, maar wat is het lastig om het vol te houden. Maar liefst 80 % heeft goede voornemens en 84% daarvan houdt het niet vol. Pijnlijke cijfers. Daarom denk ik dat je niet te streng moet zijn voor jezelf en vooral ook logisch nadenken. Ik kwam namelijk net met research doen op een site uit waarop stond dan mensen minder stress willen. Als tip werd gegeven dat je simpel geld moest verdienen bijvoorbeeld met youtube of klik op deze link.
Op dat soort momenten besef ik altijd dat het woord link een dubbele betekenis heeft. Niet doen dus. Je wordt tegenwoordig zo simpel voor de gek gehouden en voor je het weet ben je geld kwijt of je wordt gehackt. Ik had dat gisteren nog op Twitter. Ik kreeg ineens allemaal privéberichten van dames die vroegen of dat dieet echt werkte, ik liep blijkbaar te spammen via mijn account. Mijn welgemeende excuses, ik heb helaas geen wonderdieet. Zelf denk ik dat het vooral mislukt omdat je geen stok achter de deur hebt. Als ik mijn vriendinnen weer zie eind januari en ik hartelijk toegeef dat er van mijn voornemens weinig is overgebleven, dan zullen de meeste opgelucht adem halen en die fles rosé uit de koelkast trekken. Vorig jaar had ik verklaard dat ik al perfect op gewicht was binnen die drie weken. Ze waren allemaal reuze nieuwsgierig, tot ik met hakken van 11 centimeter binnenkwam. Op gewicht komen was nog nooit zo gemakkelijk.
Dat grapje kennen we nu wel en vandaar dat ik nu hier graag vertel wat mijn goede voornemens zijn. Zodat iedereen die dit leest een stok kan zijn. Graag wel een waar ik op kan steunen en niet een die slaat. Roken doe ik niet, maar de rest van de top 5 is ook aan mij besteed. Ik wil namelijk ook wat kilootjes kwijt. Beetje minder alcohol, beetje meer slapen, beetje minder eten, beetje meer sporten. Dus heb je lekkere groene smoothie tips, eenvoudige oefeningen, in-slaap-val-methodes of fijne mentale tips om die knipogende chocola te ontwijken dan mag je me die best geven. En als jij jouw goede voornemens openlijk wilt delen dan zweven ze in de kosmos en wie weet werkt het dan wel?!
En zo niet dan hebben we wellicht wel lol gehad om alles wat we ons voor genomen hebben en dat stond bovenaan mijn lijstje. Want het leven is te kort om er niet van te genieten!


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie