Scrooge!

Column door Eefke Peeters
dinsdag 9 december 2014

We zijn hard op weg als Nederland om het nieuwe Frankrijk te worden. Dan doel ik niet op zachte winters, prachtige omgeving, mooie wijnen en verfijnde cultuur. Nee, dan doel ik op het feit dat ze altijd zeggen; 'Prachtig land, jammer dat er zoveel Fransen wonen.'

Serieus, na het hele Zwarte Pieten geneuzel en de blauwe vinkjes op WhatsApp valt iedereen nu over de reclame van de Jumbo. En waarom? De reclame verzoekt te denken aan de medemens die het wat minder heeft en vraagt te doneren aan de voedselbank, de Zonnebloem, het Nationaal Ouderenfonds en het Leger des Heils. Er zingen Bekende Nederlanders in de reclame en 'wij' denken met zijn allen dat 'zij' hier duizenden euro's voor hebben gekregen. Die zij vervolgens allemaal massaal uitgeven aan overbodige luxe waarmee ze dan lachend in hun dikke auto's gaan rond pochen. Mensen roepen nooit meer naar die achterbakse Jumbo te gaan, want ze hadden dat geld direct moet geven aan de voedselbank. Mensen als Henny Huisman, die heeft toegegeven de geringe onkostenvergoeding te hebben gehouden voor de reclame waar hij drie dagen voor heeft gewerkt, worden compleet aan de schandpaal genageld. Zucht. 'Wij' Nederlanders vinden altijd wel een reden om te wijzen naar een ander. Vooral lekker zeiken bij zo'n goed gebaar (en ja ook goede marketing) en compleet de grond in boren. Wij vinden dat iedereen die het beter heeft dan ons, maar wat moet geven. Zolang we het maar niet zelf hoeven te doen. Bah! De actie van de Jumbo houdt trouwens in dat de consumenten coupons voor één of meer kerstdinergangen kunnen kopen. De Jumbo zorgt ervoor dat het bij de doelgroep terecht komt. Ik vind het goed bedacht! Jij niet? Nou, dan koop je die coupon toch lekker niet of je gaat niet naar de Jumbo. Het is hetzelfde als het hele jaar klagen over politiek en vervolgens niet gaan stemmen. Als je wil zeuren, laat dan wat gebeuren! En dat kan altijd!

Mijn kinderen hebben van school een brief meegekregen. Zij gaan weer met zijn allen eten op 18 december. Die avond komen ook mensen van Stichting Sneeuwbal die komen dan hopelijk een paar goed gevulde dozen ophalen. Dozen die er nu al staan en waar wij als ouders samen met onze kinderen wat in kunnen doen. Als je wat te spenderen hebt geef je bijvoorbeeld lekkere luxe bonbons, als je maar een klein budget hebt geef je een pak rijst, en als je echt geen euro over hebt dan schrijf je een mooie kerstwens of je maakt zelf een memory spel. Wil je niks geven of maken dan kun je ook gaan helpen bij een vrijwillige stichting. Wil je dat ook niet? Nou, dan ga je toch lekker in je eentje kerst vieren en klagen over iedereen die het beter heeft als jij. Dan geef je maar lekker iedereen de schuld van jouw miserabele leven die je maar kan aanwijzen. Want o jee, je zou eens naar jezelf moeten kijken. Want als je op zou staan en naar de spiegel zou lopen dan zou je het zien. Scrooge!

Discussieer mee op Facebook


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie