Serotonine genen!

Column door Eefke Peeters
dinsdag 25 november 2014

Soms lees of hoor ik iets wat ik niet kan loslaten. Mijn brein blijft dan maar doordraaien. Ik heb dat niet met ingewikkelde materie of maatschappelijke vraagstukken. Nee, ik heb dat met eigenaardige onderzoeken. Dat is ontstaan toen Kees Moeliker in 2003 een IG Nobelprijs won in verband met zijn onderzoek naar necrofiele homoseksuele eenden. Onlangs werd ik weer getriggerd door een onderzoek in Amsterdam. Daar hebben ze namelijk negen maanden lang onderzoek gedaan naar de drukte op de terrassen, met professionele 3d-geluidsmeters hebben ze het geluidsniveau gemeten. En wat blijkt? Hou je vast! Er wordt meer geluid geproduceerd op zonnige dagen dan op regenachtige dagen. Goh! Ook is er een onderzoek gedaan naar Barbie. Wat als Barbie echt was? Nou, dan kon ze niet lopen omdat haar enkels te smal zijn en haar hoofd veel te zwaar is voor dat dunne nekje. Ze zou op handen en voeten moeten bewegen. Dus...

Meestal zijn de Nederlanders koning van de nonsens onderzoeken. Maar nu zijn de Chinezen ook aardig op weg om keizer kwats te worden. Er is namelijk onderzocht dat men genetisch kan vaststellen dat er een bepaald gen is waardoor je vaker single zou zijn. 
Ik had het er over met een eeuwig vrijgezelle vriendin en die wuifde het direct weg. 'Onzin! Ik ben niet vaker single, ik ben maar 1 x single alleen toevallig al mijn hele leven!' Ze moet er zelf hard om lachen. Maar het blijkt waarheid, mensen met een lager serotonine gehalte hebben minder vaak een relatie. Dat klinkt interessant toch? Tot je weet dat Serotonine ook bekend staat als het gelukshormoon en dat een gebrek daaraan zorgt voor pessimisme, neerslachtigheid en egoïsme. Toen ik dat hoorde dacht ik echt; Goh wat een vreselijk verrassende uitslag dan. Dat chagrijnige zwartkijkers die alleen maar met zichzelf bezig zijn minder vaak een relatie hebben.
Ik hoor dit en denk twee dingen;
1) Zou er nu binnenkort een datingsite komen waar ze een verschil maken tussen mensen met én zonder dit gen. Dat je bijvoorbeeld wordt getest en als je een tekort hebt dan mag je jezelf niet inschrijven?
2) Is er iets aan te doen? Ik ben een chocoholic (dat trouwens dreigt te verdwijnen in 2020 door een tekort aan cacao, maar daar wil ik het niet over hebben want ik zit nog in de ontkenningsfase) daardoor weet ik dat chocola ook dit spulletje bevat. Ja, er zijn nog wel andere producten, maar laat dat nu net sojabonen en kikkererwten zijn. En dat is toch anders op de bank bij een kopje thee.

Ik ging even voor mezelf na; hoe is mijn serotonine gehalte eigenlijk? Ik twijfelde over mijn balans toen ik alle eigenschappen las. Tot ik het volgende onder ogen kwam: Serotonine heeft invloed op de regulering van slaap. Dit komt doordat wanneer het donker wordt, het stofje wordt omgezet in de slaapverwekkende stof melatonine. Nou, dan heb ik meer dan voldoende! 's Avonds als het donker wordt, dan word ik direct een beetje soezerig. Maar vooral 's morgens als het nog donker is en ik moet toch opstaan zoals deze tijd van het jaar. Serieus, dat ligt dus helemaal niet aan mij dat ik niet wakker wil worden. Ik ben dus helemaal niet lui, dat zijn gewoon mijn serotonine genen!


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie