Verzamelwoede

Column door Eefke Peeters
dinsdag 4 november 2014

Ik heb vroeger heel wat gespaard. Zeehondjes, muziekdoosjes en stuiterballen. Dat laatste deed ik samen met mijn zus. Deze moesten we helaas op een dag per direct van mijn moeder afstaan. Dat kwam omdat we alle 274 stuiterballen tegelijk van de vide afgooiden om te zien hoe geweldig hoog deze stuiterden in de hal. Mijn moeder schrok zich wezenloos toen ze met haar mand vol gevouwen was net de trap op wilde komen. De ballen maakten deuken in de strak gestreken kleding en zoefden om haar oren en langs de fragiele glas-in-loodraampjes. Op de rommelmarkt in Boxmeer hebben we er nog aardig wat voor gekregen, daar kocht ik dan uiteraard weer muziekdoosjes voor terug.

Mijn twee meiden heb ik echt een verzameling moeten opdringen. Want dat is o zo handig met verjaardagen, Sinterklaas en Kerstmis. De kinderen van tegenwoordig hebben zoveel dat ik soms niet meer weet wat je voor een kleinigheidje kunt vragen. Hoe handig is het dan om te kunnen zeggen: ze spaart uiltjes. Maar ze leken het allebei in eerste instantie niet goed te begrijpen; de lol van iets sparen. Ik vertelde dat het bij mij de herinneringen zijn. Daarom kopen we elke vakantie een sneeuwbol. Dat vind ik het echt een kick als we een mooi exemplaar vinden. Ik heb dat trouwens ook met leuke teksten op tegeltjes en schilderijtjes. Maar ja, dat is mijn vak. Dus vind ik een echt leuke tekst, dan mag ik dat van mezelf meenemen. Dat zie ik niet als verzamelwoede, maar als een bedrijfsinvestering. Zie ik die teksten hangen, dan is dat een reminder aan hoe gezegend ik ben met mijn baan.

Naast sneeuwbollen en teksten verzamelen we ook versiersels voor in de kerstboom. Het is dan het romantische beeld van samen de boom optuigen en bij elk dingetje wat we ophangen een verhaaltje vertellen. Ah, dat glazen engeltje. Weet je nog, toen waren we op die enorme kerstmarkt in Duitsland? Zo hebben we vorig jaar, denk anderhalf uur in Mill, in dat ene leuke winkeltje, rond gesnuffeld op zoek naar boomversiersels. Wij hebben dus met kerst elk jaar een vreselijk bonte boom van verschillende bij elkaar gesprokkelde items. Dat is niet lelijk, dat is prachtig, want het zijn herinneringen!

Dit weekend is het balpennenruilbeurs in Mill. Snap jij nou niet hoe die verzamelwoede werkt? Kom dan eens kijken en kletsen met de verzamelaars. Neem dan wel even een leuke pen mee, die kun je dan ruilen voor een andere pen of een mooi verhaal!


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie