Deel dit artikel ‹ Terug naar bedrijven

Inzicht in de economische betekenis toerisme en recreatie in het Land van Cuijk

Geplaatst op: maandag 29 juni 2015


In opdracht van de vijf gemeenten in het Land van Cuijk (Boxmeer, Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis) en in nauw overleg met het RBT (Regionaal Bureau voor Toerisme Land van Cuijk) is een toeristisch- economische nulmeting uitgevoerd. Het onderzoek biedt inzicht in de huidige opbouw van de toeristisch-recreatieve sector in de regio.  

Om dit inzicht te krijgen is het aanbod aan dag- en verblijfsrecreatie in kaart gebracht en is gekeken naar het gebruik van de diverse categorieën voorzieningen. Een benchmark laat zien hoe het Land van Cuijk scoort ten opzichte van andere regio’s in Nederland. Ook bestedingen van toeristen en cijfers over werkgelegenheid staan in het rapport.  

Een van de opvallende conclusies is dat de bezettingsgraad van een groot deel van de verblijfsrecreatieve bedrijven in het Land van Cuijk onder het landelijk gemiddelde ligt. De herkomst van de verblijfsrecreanten is gevarieerd. Voor de toekomst lijken op diverse fronten kansen te liggen om extra toeristen te trekken. Die kansen liggen er ook op het gebied van evenementen en recreatief winkelen. In de promotie en marketing als vakantieregio zet de regio vooral in op de 55+-markt en op de gezinsmarkt. Dit lijkt op basis van het rapport een goede keuze. Beide groepen hebben bij een verblijf in het Land van Cuijk een gevarieerd aanbod, zowel binnen als net buiten het Land van Cuijk.  

Het is de bedoeling om over een paar jaar een vervolgmeting te verrichten. Dan wordt duidelijk of er economische groei is op het toeristisch vlak en hoe het dan met de bezettingsgraad is gesteld.

Download document: 
Economische betekenis toerisme
en recreatie LandvCuijk_nulmeting2014_ein....pdf