Deel dit artikel ‹ Terug naar bedrijven

Het leven over Rozen

Geplaatst op: donderdag 19 februari 2015


Soms kom je in contact met een bedrijf waar je het bestaan niet van wist. Onze regio kent veel wereldspelers op diverse gebieden die veelal onbekend zijn bij de inwoners. Kent u het Roozenhuys in Haps bijvoorbeeld al? De naam Verschuren is een wereldwijd begrip in de tuinrozenwereld.

Een bedrijf om trots op te zijn! Nieuwsgierig geworden? In de periode van 22 maart tot en met 31 mei 2015 worden er een tiental Rozenvoorjaarsdagen georganiseerd bij Het Roozenhuys. Deze dagen kunt u uw rozen aanschaffen voor terras of tuin; nu planten en straks in zomer genieten van uw geurende rozen! Ze zijn verkrijgbaar in pot, dus ze zijn meteen mee te nemen en nog lang te planten!   Het bedrijf Koninklijke Kwekerijen H.A. Verschuren & Zonen bestaat als sinds 1875 en kent een indrukwekkend rijke en b(l)oeiende geschiedenis. Zij hebben een imposante eigen collectie tuinrozen; de Collectie Verschuren: veredeld en gekweekt door alle generaties Verschuren rozenkwekers in Haps.

Het verhaal van de Hapse rozengeschiedenis begint zogezegd in 1875. Of eigenlijk al eerder, toen onderwijzer H.A. (Hens) Verschuren uit Dreumelen in 1867 in Haps startte als hoofd van de dorpsschool. Elk vrij uurtje bracht hij door in de broeikas naast het meestershuis. Daar experimenteerde Hens met het veredelen van rozen.   Eén van zijn creaties werd de 'Etoile de Hollande', een prachtig donkerrode roos. Langzaam groeide zijn hobby uit tot een eigen bedrijfje. Het kweken van rozen nam Hens zo in beslag, dat het lesgeven erbij in schoot. Toen de inspecteur van onderwijs dat constateerde, stelde hij hem voor de keus: lesgeven of kweken. Hens volgde zijn hart.

Gelukkig maar want het werk van Hens Verschuren is belangrijk geweest voor de rozenteelt in Nederland. Als eerste schreef hij in 1888 een boekje over het telen van rozen, getiteld ‘De Roos.’ Zijn kennis en ervaring leverden hem een eretitel op: De nestor van de Nederlandse rozenteelt. 

In de Kasteeltuinen te Arcen prijkt zijn borstbeeld tussen de belangrijkste veredelaars ter wereld. In 1925 kreeg de kwekerij een belangrijke waardering namelijk het predicaat; Hofleverancier. En sinds 1975 mag het bedrijf zich zelfs ‘Koninklijk’ noemen. Inmiddels staat de vierde generatie tussen de rozen en is de vijfde generatie in de leer. Indrukwekkend nietwaar?  

De Verschuren’s hielden zich ruim 135 jaar geleden al, succesvol bezig met het veredelen van rozen. Neem Rosa Prins Hendrik, Rosa Souvenir de H.A. Verschuren, Rosa Mama Pechtold; allemaal soorten uit de kassen van Verschuren. Rozen die de hele wereld zijn overgegaan. Zoals roos Tudor, speciaal gekweekt naar aanleiding van de Walt Disney-film The War of the Roses in 1953. Huidige eigenaren (vierde generatie) van het bedrijf Marc en José Verschuren hebben er veel liefde en tijd in gestopt om alle eigen kweek te verzamelen. Sommige rozen waren in Nederland niet meer verkrijgbaar en moesten bijvoorbeeld uit Australië komen. Inmiddels is de hele collectie ondergebracht in de rozentuin bij Het Roozenhuys. En de rozen zijn ook op de markt gebracht onder de naam Collectie Verschuren®. Nagenoeg alle kleuren zijn vertegenwoordigd in deze collectie. Veel oude soorten zijn geliefd om hun heerlijke geur; een eigenschap die veel moderne tuinrozen helaas hebben verloren.  

Bekijk de site voor meer informatie en zet vast de periode van 22 maart tot en met 31 mei 2015 in de agenda want dan worden er een tiental Rozenvoorjaarsdagen georganiseerd bij Het Roozenhuys: nu uw rozen kopen en planten en straks genieten in de zomer van ouderwets geurende rozen! 
 
Tot snel bij Het Roozenhuys!
Marc en José Verschuren