Deel dit artikel ‹ Terug naar bedrijven

Kies voor je gebit

Geplaatst op: dinsdag 16 december 2014


Claudie Martens is mondhygiënist in Mondhygiënistenpraktijk Boxmeer gevestigd in het multidisciplinair gezondheidscentrum Zorg Boxmeer.

Claudie is in 1999 afgestudeerd, ze houdt van koken, schilderen en van haar gezin. Ze heeft een dochter van 9 en een zoon van 11. Wat ze leuk vindt aan haar werk is samenwerken. Met de tandartsen in Boxmeer, met de verschillende disciplines in het pand en vooral met de cliënt aan een schone, frisse en gezonde mond'.
 
Samenwerken in de zorg
‘Ja, het samenwerken aan een goed gebit en het onderhoud ervan is leuk, dankbaar werk. 
Ik ben in 2001 aan de slag gegaan maar na een jaar kreeg ik het al erg druk. Ik werkte toen ook nog in Nijmegen en ik kreeg in mijn eigen praktijk een wachtlijst van zes maanden. Dat wilde ik niet. Niet voor mezelf, maar zeker niet voor mijn cliënten. Toen durfde ik het aan om volledig voor mezelf te beginnen.

Sinds 2008 is Mondhygiënistenpraktijk Boxmeer gehuisvest in Zorg Boxmeer.
Inmiddels bestaat het team uit 3 mondhygiënisten en een receptioniste, een fijn op elkaar ingespeeld team.'
 
Niemand meer een kunstgebit
‘Als mondhygiëniste heb je een HBO opleiding gevolgd. Wij zijn daarom echt gespecialiseerd in bijvoorbeeld parodontitis. Dit is erg vervelend omdat het er in sluimert. Er zijn geen pijnklachten en je kunt er dus lang mee rondlopen wat uiteindelijk kan resulteren in loszittende tanden en kiezen en zelfs het verlies hiervan. Terwijl je tegenwoordig echt geen kunstgebit meer hoeft, daarvoor moet je wel aandacht besteden aan je tanden. Letten op wat je eet, goed poetsen en ook regelmatig een bezoekje brengen aan een mondhygiëniste om het grondig schoon te maken.’
 
Pijnlijk en duur
‘Wij hebben alle drie een cursus gevolgd over hoe je mensen met angst of zenuwen echt op hun gemak kunt stellen. Er zijn allerlei manieren om een behandeling zo pijnloos mogelijk te laten verlopen, uiteraard kunnen we indien gewenst ook verdoven. Ik adviseer mensen vooral om op tijd bij ons te komen. Want voorkomen is altijd beter en prettiger dan genezen. Duur hoeft het niet te zijn. Wij zijn namelijk in de aanvullende verzekering opgenomen, dan wordt jouw rekening voor 75 tot 100 % vergoed. Ook vallen wij buiten het eigen risico dat scheelt aanzienlijk. Behandelingen en advies voor kinderen tot 18 jaar zijn sowieso totaal opgenomen in de basisverzekering!”
 
Trucjes en weetjes voor kids
‘Ik heb hier al veel ouders gehad die met vragen over het gebit van hun kinderen kwamen. Die begrepen niet waar de tanderosie of slijtage vandaan kwam. Ze poetsen goed, snoepten weinig en dronken geen cola. Maar ranja, jus d’orange en fruit is ook slecht voor de tanden. Een kind dat elk uur een druifje van de fruitschaal pakt kan daardoor echt een slecht gebit krijgen. Laat je als ouders daarom goed informeren, het zijn simpele dingen die je enkel maar hoeft te weten om te zorgen dat jouw kind met sterke tanden opgroeit!’
 
Op tijd aan de bel trekken
‘Wanneer je geen last van je gebit hebt, dan heb je vaak niet in de gaten hoe belangrijk het voor je is. Dit is net als met zoveel anderen dingen in het leven pas duidelijk op het moment dat het te laat is. Neem contact met ons op wanneer u last heeft van bloedend tandvlees, slechte adem, gevoelige tanden, blootliggende tandhalzen, vieze smaak, suikerziekte, zwangerschap en regelmatig gaatjes of wanneer u graag wittere tanden wilt.
 
Klanttevredenheidonderzoek: een 8,7!
Onlangs hebben wij een enquête gehouden over de tevredenheid van de klant. We scoorden erg goed, de leeslectuur heeft ervoor gezorgd dat we geen 9 hadden,’ lacht Claudie.

‘Ik vind dat natuurlijk super om terug te horen. Ik vind het nog steeds erg leuk werk, het contact met de mensen en de adviserende rol die ik heb. Ook het werken volgens een vast protocol vind ik prettig en overzichtelijk. Mensen lijken wel steeds bewuster te worden van hun eigen gezondheid. Dat was ook duidelijk op de Open Dag we in het najaar hadden. We hadden 100 goodybags die in een mum van tijd weg waren. Fantastisch dat mensen nu zichzelf die zorg ook gunnen. Dat is ook het beste en meest dierbare wat je hebt; je gezondheid en daar hoort een goed gebit ook bij!’
 
Je vindt Claudie Martens en haar Team binnen Gezondheidscentrum ZorgBoxmeer op de Valendries 1 in Boxmeer of kijk op www.kiesvoorjegebit.nl

Fotografie: Ellis van Eijden