Deel dit artikel ‹ Terug naar bedrijven

Marion Reefs: Afscheid; Stroomversnelling zonder remmogelijkheden

Geplaatst op: donderdag 6 november 2014


Wanneer iemand komt te overlijden moet er ontzettend veel geregeld worden in een ontzettend korte tijd. En dit ook nog eens in een verdrietige, hectische periode. Achteraf zegt men vaak, was er maar iemand die de praktische kant uit handen kon nemen in die emotionele rollercoaster.

Zo dacht ook Marion Reefs-Fransen die meerdere malen te maken heeft gehad met een veel te vroeg afscheid. 'Ik merkte en voelde het grote verschil tussen het ene en het andere afscheid. Een goed afscheid helpt je ook letterlijk beter met afscheid nemen. Deze ervaringen hebben mij doen besluiten om praktische ondersteuning rondom een afscheid als dienstverlening te ontwikkelen.
Ik wil helderheid bieden in een tijd van chaos. Zaken als welke abonnementen lopen er, welke verzekeringen, waar vinden we wachtwoorden terug en de afwikkeling met de belastingdienst?

Maar ik kan ook ondersteuning bieden tijdens het ziektebed. Bij de planning van afspraken en het duidelijk maken van uw verwachtingen en vragen bij een gesprek met de huisarts bijvoorbeeld. Ik wil echt transparantie creëren. Vandaar dat ik ook werk met uitsluitend betrouwbare partners. Zo kan er ook enorm op kosten bespaard worden bij het maken van de juiste keuzes. En keuzes zijn er genoeg. Veel meer nog dan u denkt. Ik ga graag samen met u op zoek naar de antwoorden.'

Wanneer iemand een langdurig ziektebed heeft betekent dit nog lang niet altijd dat er dan automatisch ook alles besproken is.

'Ik weet uit ervaring hoe lastig dat is. Er wordt dan bijvoorbeeld wel gesproken over de muziek tijdens een dienst, maar niet over of iemand uitgestrooid wil worden en zo ja waar. Ik maak daarom graag met u en uw nabestaande een stappenplan. In dit plan gaan we de praktische kant doornemen, mogelijkheden bespreken, vergelijken, beslissingen maken en uitvoeren. Voor, tijdens en na het afscheid.
Elk mens is anders en zo ook elk afscheid. Ik heb te vaak gehoord van mensen dat ze achteraf het gevoel hebben dat ze snel iets moesten kiezen uit die dikke map die op tafel werd gelegd. Alsof er geen andere keuzes zijn. Anderzijds is daar ook de worsteling van mensen die in de ontkenningsfase zitten, ook enorm lastig. Dan is het handig als je precies weet wanneer ik langs kom om een en ander bespreekbaar te maken. Zo was er onlangs nog een afscheid van een man die feitelijk niets wilde. Uiteindelijk werd dat toch een prachtig, intens en persoonlijk afscheid. Samen je verdriet kunnen delen is al een klein begin van het rouwproces. Ik was tien toen ik mijn vader verloor, aan een ziektebed, maar toch kwam zijn dood voor ons plotseling. Wat zou ik graag willen dat er toen iemand was geweest die ons aan een tafel had gezet en de dingen gewoon helder en bespreekbaar had gemaakt. Er heerst nog steeds een groot taboe en dat zou moeten veranderen, want de dood is nu eenmaal de enige zekerheid in het leven.'

Meer weten over Marion? www.marionreefs.nl