string(4) "test" Wereldmuziek: Flairck, The Lady's Back

Deel dit evenement

‹ Terug naar agenda-overzicht

Wereldmuziek: Flairck, The Lady's Back

woensdag 7 oktober 2015 20:15

Dit evenement is reeds geweest!
Bekijk de actuele agenda voor aankomende activiteiten.


In schouwburg Cuijk, Grotestraat 62 Cuijk.

Oude meesterwerken en nieuwe muzikale hoogstandjes door Flairck in oerbezetting:
Sylvia Houtzager, Peter Weekers, Erik Visser, Pablo Ortiz
Flairck
The Lady’s Back

Flairck veroverde eind jaren zeventig de wereld met het weergaloze, instrumentale debuutalbum ‘Variaties op een dame’, verkocht inmiddels een miljoen platen en werd afgelopen februari onderscheiden met een Edison Oeuvreprijs Wereldmuziek. De muziek is tijdloos gebleken en Flairck toert nog altijd wereldwijd. Hun muziek combineert diverse stijlen, van klassiek-romantisch tot Keltisch.
‘The Lady’s Back’ verwijst naar hun eersteling, ‘Variaties op een Dame’. U krijgt een selectie te horen uit het enorme oeuvre, dat 250 nummers omvat. Oude meesterwerken worden afgewisseld met nieuwe muzikale acrobatische hoogstandjes en als vanouds zal de doorleefde, humoristische presentatie niet ontbreken.
Met: Sylvia Houtzager (viool en harp), Peter Weekers (fluiten), Erik Visser (gitaar), Pablo Ortiz (bas en gitaar).

‘Oerbezetting Flairck zorgt voor opwindend klankenspel.’ (De Limburger)
‘Flairck, net zo energiek als vroeger.’(Leeuwarder Courant)

Wereldmuziek
Wo 7 oktober | 20.15 uur
www.flairck.com
www.schouwburgcuijk.nl
_________________________


Flairck, een korte geschiedenis
Tijdens zijn studie bouwkunde in Delft ontmoette Erik Visser in het begin van de zeventiger jaren de Haagse fluitist Peter Weekers. In het jaar 1978 richtten zij Flairck op.
Na een eerste serie concerten in het Haagse Appeltheater stroomden de aanbiedingen binnen en verdrongen platenmaatschappijen elkaar om een album met de groep te kunnen maken.
De eerste LP “Variaties op een Dame” (Polygram) was een succes en goed voor platina en een Edison.
De groep ging professioneel werken. Ook Flairck’s tweede album “Gevecht met de Engel” (1980) was goed voor goud en een Edison en de groep trok inmiddels volle theaterzalen in tal van landen.
Flairck was de eerste muziekgroep die de Nederlandse theaterwereld introk en maakte in de loop der jaren een groot aantal muziektheaterprodukties. Flairck werkte samen met balletgezelschappen, acrobaten en gastmusici.
Tournees door Nederland, Indonesië en Duitsland volgden, evenals een reeks concerten met verschillende symfonieorkesten zowel in Europa als in het Verre Oosten. De groep ondernam in 1982 een serie concerten in Frankrijk, tezamen met de chansonnier Georges Moustaki, die de muziek van Flairck omschreef als ‘kamermuziek voor de open lucht’.
In 1989 ontving de groep de Gouden Harp, Nederlands hoogste muzikale onderscheiding.
In 1997 vertoefden de leden van het gezelschap enkele maanden in Zuid-Amerika waar zij gezamenlijk de muziek componeerden en uitvoerden voor het audiovisuele spektakel “Cuerpos Pintados” van de Chileense fotograaf Roberto Edwards.
In januari 2006, bracht Flairck de CD oeuvre box “Twee en Twintig” uit, met alle audio opnamen van de groep tot aan dat moment, 22 CD’s in totaal.
Na de “Stoomwals”(2008-2009) tournee ontstond een samenwerkingsproject tussen de virtuoze zigeunermusici van de Basily familie, de musici van Flairck en een aantal instrumentalisten uit binnen- en buitenland. In 2011 verscheen de DVD/CD box “Global Orchestra”.
In 2011 tourde Flairck met een nieuw audiovisueel theaterprogramma, getiteld ‘De Veldslag’ door Nederland, Duitsland en Japan.
In het najaar van 2013 leidde een hernieuwd contact tussen Erik Visser en twee leden van het eerste uur, Peter Weekers en Sylvia Houtzager, in samenwerking met Pablo Ortiz, tot een aantal voorbereidende concerten in Nederland, Chile, en Japan, gevolgd door een uitgebreide tournee door de Lage Landen.
Flairck verzorgde sinds de oprichting in 1978 ruim 2500 uitvoeringen en verkocht bijna een miljoen cd’s.