string(34) "sinfonity-15-gitaristen-in-concert" Sinfonity 15 gitaristen in concert

Deel dit evenement

‹ Terug naar agenda-overzicht

Sinfonity 15 gitaristen in concert

zaterdag 3 oktober 2015 20:15

Dit evenement is reeds geweest!
Bekijk de actuele agenda voor aankomende activiteiten.


In Schouwburg Cuijk, Grotestraat 62 te Cuijk.

Van Bach tot The Beatles… een belevenis van formaat!
Sinfonity

Klassieke muziek? Rock?
Orkest met louter elektrische gitaren, slechts VIER X te zien in Nederland

Een orkest, bestaande uit achttien Spanjaarden, allemaal met een elektrische gitaar. Dit is het ingrediënt voor een belevenis van formaat. Binnenkort komt het orkest naar Nederland. In begin oktober zijn ze te horen in slechts vier theaters in Nederland: Dronten, Sneek, Cuijk en Rotterdam.

Met uw ogen dicht hoort u toch echt de inzet van violen. Maar op het podium is geen strijker te bekennen! Dat moet Sinfonity zijn.
Dit bijzondere orkest bestaat uitsluitend uit elektrische gitaren. Het achttienkoppige, Spaanse gezelschap speelt daarop beroemde werken uit de popmuziek en het klassieke repertoire en laat horen dat er geen grenzen zijn aan wat je met een elektrische gitaar kunt doen.
Dat wordt genieten van bekende meesterwerken zoals u ze nooit eerder hoorde: van Bach tot Holst, van Vivaldi tot De Falla, maar hier en daar ook een vleugje Queen en The Beatles.

muziek | klassiek & pop
Za 3 oktober | 20.15 uur
www.sinfonity.es

_____________________________________________________________________________


In 2012 werd het orkest gepresenteerd in het Fernán Gómez Theater te Madrid. De gerenommeerde krant El Mundo vond dat het muzikaal prachtig, delicaat en inspirerend was. “Sommige nummers zijn romantisch, anderen exotisch. Elk muzikant bespeelt op zijn eigen wijze de gitaar om de muziek van een viool, piano of fluit te laten horen.”
Niet alleen El Mundo was enthousiast, de Spaanse krant Diaro el día Córdoba schreef: “De adembenemende kwaliteit en de non-stop dramatische effecten van de muzikanten zijn niet te omschrijven.” Na Madrid, Malaga, Barcelona, Murcia, Bilbao en Cuba, hebben wij in Nederland nu ook de kans om Sinfonity te zien, want heeft u ooit een orkest gezien met alleen maar elektrische gitaren?
Als u uw ogen sluit, hoort u violen. Doet u uw ogen open, ziet u elektrische gitaren. Wat de combinatie eigenlijk nog aparter maakt, is dat er pop wordt gespeeld, maar ook klassieke muziek. Van Bach tot Holst, van Vivaldi tot Falla, maar ook een vleugje Queen en een snufje van the Beatles.

_____________________________________________________________________________

Interview met componist en gitarist Pablo Alinas:

Sinfonity - waar de klassieke muziek de moderne elektrische gitaar ontmoet
In 2010 kreeg de gerenommeerde componist en gitarist Pablo Alinas het idee om de grote klassieke werken eens volledig op elektrische gitaar uit te voeren. In de rock is het al normaal om arrangementen te maken, zo kennen we het werk van Bach (toccata in fuga in d mineur) door de groep Sky in de jaren zeventig. Maar klassiek als uitgangspunt nemen en dan omzetten in alleen gitaarmuziek, dat was nooit gedaan. Salinas, die werkte met o.a. Mike Oldfield, Jennifer Lopez en Enrique Morente, zag het als een uitdaging en eerbetoon aan de grote componisten e.e.a. voor gitaar te zetten. We vragen het hem zelf even.

Hoe kwam je op het idee?
Nou, de muziek van een aantal grote componisten vond ik altijd al geschikt voor het instrument van deze tijd: de elektrische gitaar. En aangezien ik zelf vaak klassieke partituren schreef en schrijf leek het mij een goed idee eens de weg andersom te lopen. Bovendien is een aantal van de grote componisten van deze tijd actief op gitaar, ik noem een Mike Oldfield, en een flink aantal mensen vind dat de hedendaagse grote componisten de rockmusici zijn. In ieder geval in de zwaardere rock Music, waar gitaargoden vaak naar klassieke werken refereren.

Wat vind je van de mogelijkheid in Nederland op te treden?
Geweldig natuurlijk. Nederland is er altijd snel bij om nieuwe dingen te laten zien heb ik gemerkt. En dat is natuurlijk erg gaaf, want we speelden nu alleen in Spanje, Cuba en bij de opening van de EXPO in Milaan. En dat een van de optredens dichtbij het huis van ’s Nederlands grote gitarist Jan Akkerman is, maakt het nog bijzonderder.
Pablo Salinas dirigeert als een ware rockband leider zijn 18 musici, die de oorspronkelijke timbres en nuances met de diversiteit van de elektrische gitaar weet te vangen. Het geeft aan dat klassieke muziek eigenlijk van alle tijden is. Van de Bolero van Ravel, tot de vier jaargetijden van Vivaldi. Van Romeo & Julia van Prokofjev tot muziek van Rossini. Het is allemaal te horen, en meer tijdens dit bijzonder concert.

www.schouwburgcuijk.nl