string(39) "wereldwinkel-grave-viert-20e-verjaardag" Wereldwinkel Grave viert 20e verjaardag!

Deel dit evenement

‹ Terug naar agenda-overzicht

Wereldwinkel Grave viert 20e verjaardag!

woensdag 25 september 9495

Dit evenement is reeds geweest!
Bekijk de actuele agenda voor aankomende activiteiten.


Vrijdag 25 september is het 20 jaar geleden dat de Wereldwinkel in Grave van start ging. Reden voor een feestje!!

Iedereen is dan van harte welkom om een gratis kop koffie/thee te komen drinken, uiteraard fairtrade, met wat lekkers erbij. Shoppen wordt dan extra aantrekkelijk want op beide dagen geldt maar liefst 20% korting op alle artikelen (behalve op food, cd’s, boeken, cadeaubonnen en op afgeprijsde artikelen).

Van caravan naar toplocatie
In september 1995 richtte een aantal Graafse vrijwilligers de Stichting Wereldwinkel Grave op. Zij begonnen met de verkoop van fairtrade artikelen aanvankelijk vanuit een caravan die enkele dagen per week open was. Later trok de winkel in een ruimte bij de Protestantse kerk aan de Bagijnenstraat. Die ruimte werd echter snel te klein. Sinds een aantal jaren is de winkel nu gevestigd aan de Klinkerstraat 1, in de winkelcarré van Grave. Daar viert de cadeauwinkel op vrijdag en zaterdag 25 en 26 september haar 20e verjaardagsfeestje.

Allemaal vrijwilligers
Vanaf de oprichting in 1995 draait de wereldwinkel volledig op vrijwilligers. Momenteel is dat een groep van 20 enthousiaste mannen en vrouwen. Zij doen niet alleen de verkoop in de winkel; ook de inkoop, publiciteit, sollicitatiecommissie en de bestuursfuncties worden door vrijwilligers met veel inzet en enthousiasme uitgevoerd. De meesten vrijwilligers komen uit de gemeente Grave maar er zijn ook mensen uit Schaijk, Cuijk en Wijchen actief voor de Graafse cadeauwinkel.

Steeds nieuwe artikelen
Een of twee keer per maand gaat de inkoopgroep naar Culemborg om nieuwe artikelen in te slaan. In Culemborg, in Centrum Mondial hebben de meeste importeurs op een centrale locatie hun producten uitgestald. Typerend voor de meeste artikelen is dat ze er heel kleurrijk en vrolijk uitzien. Bij vrijwel elk artikel is ook het verhaal van de makers bekend. Een verhaal dat de wereld van de makers een stuk dichterbij brengt.

Waarom is eerlijke handel belangrijk?
De Wereldwinkel is dé fairtrade cadeauwinkel van Nederland. Ook de Graafse winkel, die is aangesloten bij de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels (LVWW), is opgezet om juist de kleine, vaak familiebedrijfjes in ontwikkelingslanden een kans te geven een eerlijke boterham te verdienen. En daarmee de leefomstandigheden van zichzelf en hun kinderen te verbeteren. Deze kleine, jonge bedrijfjes kunnen onmogelijk concurreren op de wereldmarkt met zijn machtige multinationals die alleen vanuit economische belangen opereren. Speciaal door de LVWW geselecteerde Nederlandse importeurs kopen de artikelen in en ondersteunen daarbij de producenten met adviezen op het gebied van marketing en productontwikkeling. De LVWW bewaakt dat de internationale criteria die gelden voor de eerlijke handel (zoals onder andere eerlijke, vaste prijzen, produceren met respect voor mens en natuur dus geen kinderarbeid, langdurige contracten met producenten) nageleefd worden. Zo willen de ruim 7000 vrijwilligers die zich landelijk inzetten bij de wereldwinkels, een bijdrage leveren aan het verkleinen van het verschil tussen arm en rijk in de wereld. En elke klant die een artikel in de winkel koopt draagt daar op die manier ook aan bij.

Meer weten?
Kijk hier!