string(4) "test" IVN: Workshop kaartlezen

Deel dit evenement

‹ Terug naar agenda-overzicht

IVN: Workshop kaartlezen

dinsdag 20 oktober 2015 20:00

Dit evenement is reeds geweest!
Bekijk de actuele agenda voor aankomende activiteiten.


De workshop begint om 20.00 uur en vindt plaats in Het Natuurpalet, De Raetsingel 5 Boxmeer (1e verdieping).

Tijdens de zomervakantie wordt de ANWB alarmcentrale nogal eens opgebeld met de vraag: “Waar ben ik? Mijn TomTom doet het niet meer?”. Mensen kunnen compleet wanhopig zijn als in hun vakantieland hun navigatie uitvalt. Blijkbaar hebben ze geen kaart meegenomen en hebben ze geen flauw idee hoe die navigatie hen hier heeft gebracht en waar ze eigenlijk zijn. Hadden ze hun reis op de kaart maar goed voorbereid! Dan hadden ze nu niet in de problemen gezeten.

Maar interessanter is, dat een goede kaart veel informatie over het landschap geeft; zelfs over hoe verschillende landschapsvormen zijn ontstaan. Daarvan zou je in je vakantie mooi gebruik kunnen maken!

Er zijn tegenwoordig veel manieren om je goed te kunnen oriënteren in het veld. Op de PC, Mac, iPad of de mobiele telefoon kun je tot op straatniveau inzoomen op Google Maps. Een GPS kan ook uitkomst bieden. Maar voor het detail en tegelijkertijd het overzicht van een ruim begrensd gebied is de topografische kaart op papier of digitaal het beste hulpmiddel.

Om een goed en overzichtelijk beeld van het landschap te krijgen is het van belang het reliëf op de kaart te kunnen beoordelen. Het reliëf wordt aangegeven door middel van hoogtelijnen. Deze geven een beeld van het ontstaan en de ontwikkeling van het landschap. Maar je moet hoogtelijnen eerst leren lezen. Dat vereist oefening en enige kennis van landschapstypen. Vaak ontstaat dan vanzelf de behoefte om er meer van te willen weten.

Tijdens deze workshop, georganiseerd door IVN De Maasvallei op 20 oktober, wordt uitgebreid in gegaan op de achtergrond en het gebruik van kaartmateriaal.

Men kan aanmelden bij Dorette van Loon, Thmj.vanloon@hetnet.nl, tel. 0478-636463. 383901.

De workshop begint om 20.00 uur en vindt plaats in Het Natuurpalet, De Raetsingel 5 Boxmeer (1e verdieping).