string(4) "test" IVN: Maasheggenwandeling met koffie en soep

Deel dit evenement

‹ Terug naar agenda-overzicht

IVN: Maasheggenwandeling met koffie en soep

zondag 5 juli 2015 09:40

Dit evenement is reeds geweest!
Bekijk de actuele agenda voor aankomende activiteiten.


Vertrekpunt Restaurant 't Veerhuis, Veerweg 2 te Oeffelt.

IVN De Maasvallei organiseert in samenwerking met restauranthotel ’t Veerhuis op zondag 5 juli een wandeling door het Maasheggengebied.

Dit unieke gebied vormt het grootste aaneengesloten heggengebied in Nederland. Er zijn inmiddels zelfs initiatieven ontplooid om de Unesco-status te verkrijgen. Het toekennen van individuele gebruiksrechten in het Land van Cuijk heeft een belangrijke stempel gedrukt op het ontstaan van de Maasheggen. Vermoedelijk vond dit voor het eerst plaats aan het begin van de 14e eeuw. Deze toekenning van individuele gebruiksrechten gebeurde in Brabant eeuwen eerder dan in de rest van Nederland. Daar werden de gemeenschappelijke gronden pas in de 18e of 19e eeuw verdeeld. Dit is dan ook een verklaring waarom de Maasheggen aan de Brabantse kant veel ouder zijn, en nog voor het merendeel bestaan uit kleinere percelen, dan de heggen aan de Limburgse zijde.

In de afgelopen eeuwen bestond het Maasheggen gebied uitsluitend uit gevlochten heggen die veekerend waren. Na de komst van het prikkeldraad zijn helaas vele heggen gerooid. Nu vinden we het gelukkig weer belangrijk om de bezoekers te kunnen laten zien hoe het landschap er hier eeuwenlang heeft uit gezien en dat het van cultuur historisch oogpunt uit gezien van grote waarde is. De nog bestaande heggen worden hersteld en langs percelen waar voorheen heggen stonden worden ze opnieuw aangeplant.
Samen met de gids loopt u langs de Maas, door mooie besloten weilandjes, langs de bekende maasheggen en ook de heggen van het NK Heggenvlechten. In verband met de aard van de wandelpaden is het verstandig om stevig, waterdicht schoeisel te dragen. Ook moet u een aantal keren via overstap paaltjes over prikkeldraad afrastering stappen. De gidsen nodigen iedereen uit om van deze wandeling te komen genieten. Tijdens de wandeling zijn honden niet toegestaan.

We verzamelen bij ’t Veerhuis in Oeffelt om 9.30 uur, waar we samen een kop koffie drinken. Om 10.00 uur start de wandeling die tot ongeveer 12.30 uur zal duren. De excursie wordt afgesloten met een kop soep. U hoeft zich niet aan te melden. Voor informatie belt u restaurant `t Veerhuis, tel. 0485-361313 of Theo van Bracht, tel. 0485-571863. Kosten: € 5,- inclusief koffie en soep, te voldoen voor aanvang van de excursie.

https://ivn.nl/afdeling/de-maasvallei