string(25) "ivn-vogelparadijs-de-vilt" IVN: Vogelparadijs De Vilt

Deel dit evenement

‹ Terug naar agenda-overzicht

IVN: Vogelparadijs De Vilt

zondag 26 april 2015 08:00

Dit evenement is reeds geweest!
Bekijk de actuele agenda voor aankomende activiteiten.


Start bij de Moerbaan in Beugen.

Op deze zondag organiseert IVN De Maasvallei haar jaarlijkse vogelwandeling rondom Boxmeers ‘Natte Natuurparel’ De Vilt.

De Vilt is een oude Maasmeander die na de laatste IJstijd (ca. 12000 jaar geleden) geleidelijk werd afgesneden van De Maas. Alleen bij hoge waterstanden bereikte het maaswater nog De Vilt. Later toen De Maas zijn huidige loop bereikte, werd De Vilt nog uitsluitend gevoed door kwel. De Vilt verveende en er ontstond een open veenmoeras. De vervening ging steeds verder en het aanvankelijke laagveen ging over in hoogveen. Ca. 1850 was het gebied hooiland op veen. Er was toen geen open water meer. Vanwege gebrek aan brandstof begon men het veen af te graven (zgn. natte vervening). Voor drogen en afvoer van het veen werd de Moerbaan aangelegd. De ontvening duurde tot ca. 1920. Zo ontstond De Grote Vilt. Daarna groeide De Vilt weer langzaam dicht. Instroom van voedselrijk landbouwwater zorgde voor verontreiniging.

Tussen 2007 en 2010 hebben Gemeente Boxmeer, Brabants Landschap en Waterschap Aa en Maas de natuurlijke waarden van De Vilt middels een grote opknapbeurt herstelt. Nu, een 4-tal jaren later, heeft de natuur zich hersteld en kunnen we spreken van een ware ‘Natte Natuurparel’. Flora en fauna dat omstreeks 1940/1950 heel normaal waren, komen weer terug. Het gebied is een waar vogelparadijs geworden. Reden voor onze vogelwerkgroep om U uit te nodigen om samen met hen te genieten van dit schitterende schouwspel. Wij brengen telescopen mee zodat U de prachtigste vogels van dichtbij kunt zien.

Vergeet vooral Uw verrekijker niet en kom om 08.00 uur naar de Moerbaan in Beugen.

Na afloop is er koffie/thee.

Vanaf 08.00-10.00 uur. Start bij de Moerbaan in Beugen.
Voor informatie: Hilda Boer 0485-571123, Piet Schoenmakers 0485-520876.