string(4) "test" IVN: Wandelen in de Maasheggen

Deel dit evenement

‹ Terug naar agenda-overzicht

IVN: Wandelen in de Maasheggen

zondag 8 februari 2015 13:30

Dit evenement is reeds geweest!
Bekijk de actuele agenda voor aankomende activiteiten.


Vertrekpunt: Parkeerplaats tennisbanen, Looi in Oeffelt.

De Oeffelter Meent is eigendom van Staatsbosbeheer. De Oeffelter Meent hoorde vroeger bij het klooster van St. Agatha, maar de kloosterlingen verhuurden het aan de boeren uit de omgeving. De kapel van de kruisheren is rond 1300 gebouwd, het klooster is rond 1370 gebouwd.

Vanaf de dijk kijken we op de oude rivierduinen; de Oeffelter Meent (gemeenschappelijke gronden). Het terrein tot aan het heggenreservaat is nogal kaal. De bodem bestaat uit grind dat zo’n 100.000 jaar en langer geleden is mee gekomen met de Maas. De bulten die je hier ziet zijn nog later ontstaan, de mens heeft er grind en zand gewonnen voor het ophogen en verharden van wegen enz. In de zomer worden paarden en runderen ingezet voor begrazing. SBB kiest juist voor deze dieren omdat deze de zode kapot trappen, op de kale plekken ontkiemen dan zaden van bijzondere eenjarige planten.

We lopen langs de Maas richting het oudste bewoonde Kruisherenklooster van Nederland. Het klooster heeft een klassieke vorm, vier kloostervleugels met een hof in het midden. Binnen de kloostermuren ligt een tuin van ca. drie hectare; een van de best bewaarde kloostertuinen van Nederland, aangelegd vanaf de 18e eeuw. We lopen een rondje door de tuin waar de oudste Liriondendron (Tulpenboom) van Nederland bekijken. Door de terugloop van het aantal kloosterlingen komt tegen het einde van de 20e eeuw een deel van het klooster leeg te staan. In 2006 vestigen de gezamenlijke Nederlandse kloostergemeenschappen hier het Erfgoedcentrum voor het Nederlands Kloosterleven. Ook verrijst er een nieuw archief en bibliotheekdepot.

We vertrekken vanaf de parkeerplaats bij de tennisbanen in Oeffelt (IVN vlag). De route vanaf Boxmeer richting Cuijk: bij de molen in Oeffelt rechtsaf, weg vervolgen tot de parkeerplaats rechts, net voor de dijk. De route vanaf de A73: richting Oeffelt, bij rotonde linksaf richting Cuijk, tegenover de molen rechtsaf en de weg vervolgen.

Draag waterdichte schoenen of laarzen, want het kan er nat en drassig zijn. Voor meer informatie: Nell van der Velden, tel 0485-478992.

Wandelen in de Maasheggen, bij Oeffelt / St. Agatha
zondag 08 februari 2015, 13:30
Georganiseerd door:
De Maasvallei

www.ivn.nl