string(4) "test" Lezing: Hoe Natuurlijk is onze Natuur?

Deel dit evenement

‹ Terug naar agenda-overzicht

Lezing: Hoe Natuurlijk is onze Natuur?

woensdag 26 november 2014 20:00

Dit evenement is reeds geweest!
Bekijk de actuele agenda voor aankomende activiteiten.


In de Bibliotheek van Boxmeer.

woensdag 26 november 2014, 20:00
Georganiseerd door:
De Maasvallei
Kosten: € 4,50, IVN leden bij vooraanmelding gratis

Vanaf het ontstaan van de aarde is het landschap altijd in beweging geweest. Maar vooral de laatste paar honderd jaar is dat in een stroomversnelling gekomen. 200 jaar geleden was het grensgebied met Limburg een woest en ruig hoogveen. In Oost- en Midden Brabant lagen uitgestrekte heidevelden met vennen. De Maas zette nog grote delen van Noord Brabant blank.

Inmiddels is de Peel is verveend, zijn heidevelden omgezet in cultuurweiden en naaldbossen, en de Maas is in een keurslijf gedrongen.

Zijn de huidige heidevelden nog natuurlijk? Als ze niet regelmatig geplagd worden dan wordt het bos. De grote sparrenbossen van het Limburgs Landschap, aangelegd voor de mijnbouw, verdwijnen en er ontstaan loofboombossen.

Hoe natuurlijk is onze natuur? Of is deze ontstaan op de tekentafel van Natuurbeheer of in het kader van de ordening en herinrichting van de natuur?

Thijs Caspers, geboren in Oosterhout, studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Gent. Hij werkte afwisselend bij Brabants Landschap, de Brabantse Milieufederatie en het Brabants Natuurmuseum. Schreef een reeks artikelen en boeken, met als onderwerp steeds een combinatie van natuur, landschap, geschiedenis en/of kunst. Het is duidelijk dat natuur, landschap en Brabant zijn drie grote passies zijn.

De lezing wordt georganiseerd in samenwerking met Biblioplus. IVN leden kunnen de lezing kostenloos bezoeken mits vooraangemeld bij Dorette van Loon, tel. 0478-636463, thmj.vanloon@hetnet.nl of Pauline Strolenberg, tel. 0485-383901.