string(59) "ivn-seniorenwandeling-langs-de-radioplassen-bij-stevensbeek" IVN: Seniorenwandeling langs de Radioplassen bij Stevensbeek

Deel dit evenement

‹ Terug naar agenda-overzicht

IVN: Seniorenwandeling langs de Radioplassen bij Stevensbeek

donderdag 4 september 2014 13:30

Dit evenement is reeds geweest!
Bekijk de actuele agenda voor aankomende activiteiten.


We starten om 13.30 uur bij de parkeerplaats bij de Radioplassen op de hoek Radioweg/Ceresstraat. De wandeling is gratis en ook niet-leden zijn van harte welkom.

Deze donderdag organiseert het KBO samen met ons IVN alweer de derde seniorenwandeling van dit jaar. Dit keer gaan we naar de Radioplassen net ten noordoosten van Stevensbeek. 100 jaar geleden was dit gebied nog woeste grond met uitsluitend natte en droge heide en ondiepe watervlakten. Het hoorde toen bij de Gemeente Sambeek. Na ontginning door de Nederlandsche Heidemaatschappij ontstond een groot nieuw agrarisch gebied, waarop in 1934 door de toenmalige burgemeester van Sambeek, Piet Stevens, een nieuw ontginningsdorp werd gesticht: Stevensbeek.

Vlakbij werd omstreeks 1919 een langegolf radio-ontvangststation gebouwd (beter bekend als Radio Sambeek). Dit om de telegraafverbinding te onderhouden met onze landgenoten uit Bandoeng (Java - Ned. Indië). Deze wijze van communicatie was al snel achterhaald, dus was dit van korte duur. Later zijn hier de plassen ontstaan door zand/grindafgravingen, o.a. ten behoeve van de A73. Alleen de namen Radioplassen, Radioweg en Radiobos herinneren ons nog aan die periode.

De meeste mensen kennen het gebied vooral van zwemmen en zonnen en weten niet wat voor flora en fauna zich intussen hier heeft ontwikkeld. Gaat U met ons mee en wij garanderen U dat U verbaasd zult zijn wat hier allemaal groeit en bloeit.

We starten om 13.30 uur bij de parkeerplaats bij de Radioplassen op de hoek Radioweg/Ceresstraat. De wandeling is gratis en ook niet-leden zijn van harte welkom.

Voor informatie: Theo van Bracht (KBO), tel. 0485-571863 of Piet Schoenmakers (IVN), tel. 0485-520876.