string(4) "test" IVN: 's avonds wandelen in de Staatsbossen bij Landhorst

Deel dit evenement

‹ Terug naar agenda-overzicht

IVN: 's avonds wandelen in de Staatsbossen bij Landhorst

woensdag 20 augustus 2014 19:00

Dit evenement is reeds geweest!
Bekijk de actuele agenda voor aankomende activiteiten.


De startplaats is bij het informatiebord op de grote parkeerplaats aan de Visdelweg.

We maken een wandeling door naaldboombossen naar de bloeiende heide van Boswachterij St. Anthonis. In dit gebied van de Boswachterij is het grote oppervlakte heide landschapsbepalend. Heide is de benaming voor een vegetatie van dwergstruiken. Hier bestaat het voornamelijk uit struikheide (Caluna vulgaris). Struikheide is een licht minnende, weinig eisende heidesoort, welke vroeger in de oerbossen waarschijnlijk maar een ondergeschikte rol speelde, letterlijk in de schaduw gesteld door de bomen. Zijn bloeitijd brak aan in de middeleeuwen, toen de bossen op grote schaal werden ontgonnen. Door de vorming van ruwe humus draagt de struikheide zelf bij aan verdere bodemverslechtering. Toch was de heide eeuwenlang belangrijk voor de zandboeren, en wel als voerderplant voor de schapen, als leverancier van plaggen voor de potstal, als drachtplant voor de honingbijen, als dakbedekking voor de plaggenhutten en om er heidebezems van te maken.

In deze tijd van het jaar staat de heide volop in bloei en hebben we grote kans om bij zonnig weer een hagedis voorbij te zien schieten of zonnebadend op een boomstronk. Ook de heivlinder kunnen we tegenkomen. In het deel waar wij wandelen komen we prachtige oude vliegdennen en de jeneverbesstruik tegen. In een wat vochtiger gedeelte groeit de dopheide (Erica tetralix) en ook zien we daar de Zonnedauw, een vleesetend plantje.

Bent U nieuwsgierig geworden naar dit gedeelte van de Boswachterij, dan nodig wij U uit op 20 augustus met ons te gaan wandelen.

De startplaats is bij het informatiebord op de grote parkeerplaats aan de Visdelweg. Als u vanuit St. Anthonis richting Wanroij rijdt, neemt u links afslag De Quayweg. Op De Quayweg ziet u aan de rechterhand een straatnaambord ‘De Waterval’. Daar gaat u linksaf de Boswachterij in volgt deze weg tot bij de parkeerplaats. Daar begint de wandeling.

Deelname aan de wandeling is gratis na de wandeling is er koffie of thee beschikbaar. Aanmelden is niet nodig.

Voor meer informatie: Nell van der Velden, tel. 0485-478992.