string(22) "wandelen-op-molenheide" Wandelen op Molenheide

Deel dit evenement

‹ Terug naar agenda-overzicht

Wandelen op Molenheide

zondag 22 september 2013 14:00

Dit evenement is reeds geweest!
Bekijk de actuele agenda voor aankomende activiteiten.


Start om 14.00 uur vanaf de bosrand nabij de ingang van camping van Rossum’s Troost te St. Huber/Mill.

Het natuurgebied Molenheide (St. Hubert/Mill) is 280 ha groot en eigendom van Natuurmonumenten.Voorheen was het gebied eigendom van de gemeente en lag er midden in het bos een grote proefboerderij voor mestkuikens (Canteclaer).

Rond 1930 is het bos aangelegd op voormalige heidegronden. Doel was houtproductie voor de mijnen in Limburg. Vooral Grove Den werd aangeplant. Na het sluiten van de mijnen verviel deze inkomstenbron voor de gemeente. Toch hield de gemeente vast aan de productiefunctie. Begrijpelijk omdat de opbrengsten uit de houtverkoop belangrijk waren om de gaten in de begroting te dichten. Daarom werden in de gerooide bosvakken diverse andere boomsoorten aangeplant om daarmee een bredere markt te kunnen bedienen.

Zo verschenen naast de Grove Den ook: Zwarte Den, Weymouthden, Lariks, Fijnspar, Douglasspar, Hemlockspar, Sitkaspar, Reuzenzilverspar.

Tijdens onze wandeling zullen we er verschillende zien en zullen we jullie laten zien hoe je ze kunt herkennen en waarin ze van elkaar verschillen. Vooral nu de herfst zijn intrede gaat doen is het een prachtig gezicht hoe de diverse verschillende bomen zich klaarmaken voor de aankomende winter. En natuurlijk veel aandacht aan alle andere herfstverschijnselen die we op ons pad tegenkomen, zoals paddestoelen, etc.

Natuurmonumenten heeft ook de kippenfarm opgeruimd en we zullen zien dat hier een geheel nieuw gebied ontstaat en dat op de aangrenzende gebieden de natuur zich langzaam hersteld..

Bent U ook benieuwd hoe het eruit ziet en hebt U zin in een gezellige wandeling, dan zien we U graag op de wandeling van zondag 22 september a.s. Start om 14.00 uur vanaf de bosrand nabij de ingang van camping v. Rossum’s Troost te St. Hubert/Mill. (IVN –vlag). Inlichtingen bij Piet Schoenmakers, tel. 0485-520876

Zie ook de site: http://ivn.nl/afdeling/de-maasvallei