string(39) "expositie--eigenheid-in-verscheidenheid" Expositie - Eigenheid in verscheidenheid

Deel dit evenement

‹ Terug naar agenda-overzicht

Expositie - Eigenheid in verscheidenheid

zondag 14 juli 2013 11:00

Dit evenement is reeds geweest!
Bekijk de actuele agenda voor aankomende activiteiten.


In kasteel Tongelaar te Mill. De entree is gratis.

In kasteel Tongelaar in Mill start op zondag 7 juli de zomerexpositie. Deze zomer kan men niet alleen genieten en inspiratie opdoen op de prachtige binnenplaats van het kasteel, maar ook de verrassende en kleurrijke expositie van uiteenlopend werk ademt de zomer uit. Clasina Buijs, Loes Watchman, Joke Jacobs en Sylvia van Noye uit Grave tonen 'Eenheid in verscheidenheid', werk in de vorm van schilderijen, stellages en beelden. De zomerexpositie is te zien van 7 juli tot en met 29 september. Kasteel Tongelaar is iedere zondag open van 11 tot 17 uur. De entree is gratis.

Clasina Buijs woont in Alverna en schildert regelmatig op een atelier in De Woude. In deze expositie laat Clasina schilderijen in verschillende stijlen zien. Het meeste werk is opgezet met acryl op doek. Het gehele werk van Clasina is divers en beweegt zich tussen figuratie en abstractie. Uit het werk en de presentatie spreekt verbeeldingskracht en kleurgevoel. Sommige werken tekenen een enorme ruimtelijkheid, andere doen een beroep op verstilling. In de abstracte krijgt de verbeelding de vrije hand. Clasina verbleef een lange tijd in New York. Daar studeerde ze aan The Art Student's League en het Brooklyn Museum.

Loes Watchman
In 1959 werd Loes in Amsterdam geboren. Sinds 2001 woon en werk ze in Helmond. Haar opleidingen genoot ze onder andere aan de academie sint Joost in Breda en Den Bosch. Loes is altijd op zoek naar de verbondenheid van tegenstellingen. Dit loopt als een rode draad door haar leven.
“Het vinden van een nutteloos of afgedankt ding kan voor mij aanleiding zijn tot het maken van een kunstwerk", vertelt ze. "Achter deze werkelijkheid ligt een andere dimensie gevangen. In deze werkelijkheid zit een heden, verleden en een toekomst aan vast. De onvermijdelijke dualiteit van het mens zijn, zit hierin. Het concept van waaruit ik werk is niet de schoonheid zoeken maar het willen behouden van een glimp uit haar verleden.”
Haar omvormen tot een hernieuwde versie, tot een kunstwerk. Toch dient de kunst geen ander belang dan het eigen en toch lijkt het ergens voor te dienen. Mijn vraag aan u,  kijk eens naar het werk en zoek het belang. De kunstwerken van Loes tonen een grote verscheidenheid aan materialen en technieken.

Joke Jacobs
Joke is jarenlang in het speciaal onderwijs werkzaam geweest. Naast haar studie sociaal-pedagogiek aan de Universiteit van Nijmegen behaalde zij een diploma handenarbeid. Deze aanvulling was een goede afwisseling met haar dagelijkse werkzaamheden. Vooral het werken met klei sprak haar aan. In eerste instantie legde Joke zich toe op pottenbakken, later stapte zij over op handvormen. Joke Jacobs maakt vazen, schalen, wanddecoraties en beeldjes.
Joke volgt regelmatig workshops raku- en veldstoken. Daarnaast experimenteert zij veelvuldig met glazuren, waardoor haar werk zich kenmerkt door een grote verscheidenheid. Al bijna 20 jaar exposeert Joke haar werk tijdens kunst- en keramiekmarkten, onder meer in de Pieterskerk in Leiden, in Gouda en Slot Zeist.

Sylvia van Noye
Sylvia van Noye uit Grave werkt vanuit haar atelier op kasteel Tongelaar. Een doorlopende expositie in de toren en het open atelier tonen haar abstracte en impressionistische schilderijen waarin 'eenwording' wordt verbeeld. De verbinding met de eigen natuur en de relatie tussen mens en paard, tonen bezielde werken. In de beweging van vage grenzen tussen figuratie en abstractie wordt het beeld als de beleving van een momentopname ervaren. De onderwerpen zijn deels herkenbaar maar geven ook royaal baan aan de vrije interpretatie. Het licht speelt vrij door het werk en brengt het beeld vanuit verschillende standpunten tot leven. De vrijheid wordt begrensd of krijgt juist alle ruimte. Een spel van energie, van rust en gelatenheid, van spanning en uitbundige beweging of verstilling die buiten het kader van het paneel gewoon doorgaat. Beleeft de verbeeldingskracht van innerlijke beleving en uiterlijke expressie zoals de natuur het ingeeft.