string(50) "beestenboel-en-vreemde-vogels-op-kasteel-tongelaar" Beestenboel en vreemde vogels' op Kasteel Tongelaar.

Deel dit evenement

‹ Terug naar agenda-overzicht

Beestenboel en vreemde vogels' op Kasteel Tongelaar.

woensdag 30 maart 6727

Dit evenement is reeds geweest!
Bekijk de actuele agenda voor aankomende activiteiten.


Pasen en eieren, ze hebben wat met elkaar. Eieren hebben ook iets met vogelhuisjes. Die zijn eerste én tweede paasdag in kasteel Tongelaar in Mill de expositie 'Beestenboel en vreemde vogels' voor de laatste keer te zien.

De lente ontwaakt, vogels vliegen rond kasteel Tongelaar, terwijl de eerste bladknoppen ontspringen. Een bijzonder moment om dit kasteel te bezoeken. Zeker met deze expositie, waar dieren, vogels en haantjes centraal staan.

Van Nanouk Weijnen worden schilderijen van dieren getoond, terwijl van Leo Gerritsen bijzondere vogelhuizen zijn te zien. De 'haantjes' zijn afkomstig van Margriet van Berkom. Zij maakt 'mannen als figuranten in de macht van de wereld' tot kunst.

Voor Leo Gerritsen is het bouwen van vogelhuizen een uitdagende en bezielende arbeid. Architectuur op kleine schaal, voor in de achtertuin: vogelhuisvesting op niveau. Ieder huisje is immers een uniek en autonoom kunstwerk, dat met veel respect voor een eventuele gebruikers tot
stand wordt gebracht. Ieder huisje wordt met liefde voor de natuur ontworpen en gebouwd. Het wel of niet bewoond worden is niet het belangrijkste uitgangspunt van de kunstenaar: “Het vogelhuisje dient als voertuig van mijn geest. Het vogelhuisje heeft voor mij een functie als drager en aanjager van het scheppingsproces. En zo ontstaan de kunstwerken, die een eigenzinnige mix vormen tussen autonome kunst, mini-architectuur en functioneel object.”
Gerritsen kijkt vol spanning uit naar het voorjaar. Gaat er bewoning plaats vinden of blijft het `gewoon` een object in de tuin? Vliegen de gebruikers af en aan, of blijft de esthetische kwaliteit de boventoon voeren. Wordt het functioneel, of blijft het op zich staande kunst? ”De vogelhuizen blijven in elk geval de aandacht trekken”, aldus de kunstenaar. Meer Vogelhuisjes? 

Nanouk Weijnen (1973) Nanouk laat zich inspireren door de oude meesters en voegt in haar schilderijen iets eigentijds toe door een dier uit te vergroten, door compositie en door haar zelf ontwikkelde techniek van een combinatie van acryl- en olieverf. De dieren op haar olieverfschilderijen hebben vaak iets menselijks, door een houding of door een blik in de ogen. “Het dier moet je ‘pakken’, zo probeer ik mensen bewust te maken van de innerlijke en uiterlijke schoonheid van het dier. Ik zie dieren net als mensen, een kip is niet zomaar een kip
maar een persoonlijkheid met een geheel eigen karakter en die uitdrukking probeer ik weer te geven”, vertelt ze..
Naast de dieren zijn kinderen favoriete onderwerpen om te schilderen. Nanouk maakt momenteel onder meer een serie schilderijen van Zeldzame huisdierrassen om zo het levend erfgoed onder de aandacht te brengen. Meer Nanouk? 

De Udense Margriet van Berkom presenteert zich in Kasteel Tongelaar met keramische beelden en olieverfschilderijen. Zij voelt zich sterk aangetrokken tot het expressionisme; kleur en compositie spelen in haar werk een grote rol. Zij verwerkt met het thema 'mannen' herkenbare typen, maar dan overdreven: mannen als figuranten in de macht van de wereld. Hierbij valt te denken aan status, religie, maar ook aan
dwangmatigheid en ondergeschiktheid. Op een kritische of ironische, maar soms ook op een speelse, maar eigen manier, tracht zij hieraan vorm te geven. Machtige mannen 

Sylvia van Noye uit Grave werkt vanuit haar atelier op kasteel Tongelaar. De verbinding met je eigen natuur, de relatie tussen mens en paard, tonen bezielde werken. De natuurlijke beweging van de actie en de vage grenzen tussen figuratie en abstract maken het aanschouwelijke als de beleving van een momentopname. De onderwerpen zijn deels herkenbaar maar geven ook royaal baan aan de vrije interpretatie.
Het licht speelt door het werk en brengt het beeld tot leven. Een actie van energie, van rust en  gelatenheid, van spanning en uitbundigheid, tot verstilling die buiten het kader van het paneel gewoon doorgaat. De verbeelding van innerlijke beleving en uiterlijke expressie. Zoals de natuur het ingeeft. Meer Sylvia?

Kasteel Tongelaar is iedere zondag open van 11.00 tot 17.00 uur, ook op tweede paasdag. Keizer Culinair biedt de gelegenheid om een hapje en een drankje te nuttigen in de fraaie bourgondische toren. Kasteel Tongelaar bevindt zich aan Tongelaar 12 en 16 in Mill. Gratis entree.