string(66) "verrassende-cocktail-van-verval-en-kracht-in-museum-het-petershuis" VERRASSENDE COCKTAIL VAN VERVAL EN KRACHT IN MUSEUM HET PETERSHUIS

Deel dit evenement

‹ Terug naar agenda-overzicht

VERRASSENDE COCKTAIL VAN VERVAL EN KRACHT IN MUSEUM HET PETERSHUIS

zondag 17 maart 2013 09:00

Dit evenement is reeds geweest!
Bekijk de actuele agenda voor aankomende activiteiten.


Van 17 maart tot en met 14 april a.s. is in Museum Het Petershuis in Gennep werk te zien van twee regionale kunstenaressen: Ineke Groeneveld uit Malden en Tineke de Kruif uit Milsbeek.

 Ineke Groeneveld toont tekeningen van structuren die te vinden zijn in de natuur en in allerlei materialen in verval. Kozijnen, deuren en muren in hun vergane glorie vormen haar inspiratiebronnen. Haar werk staat in schril contrast met het werk van mede-exposant Tineke de Kruif. Zij exposeert krachtige, abstracte beelden in steensoorten als marmer, serpentijn en albast. Als gemeenschappelijke noemer ademen de werken van De Kruif harmonie en evenwicht. De combinatie van werken van de twee kunstenaressen vormen de ingrediënten voor een verrassende cocktail van verval en kracht.

In de kleurpotloodtekeningen van Ineke Groeneveld staat de vergankelijkheid van onze wereld centraal. Groeneveld onderzoekt de subtiele kleurnuances en de vaak verrassende structuren van het verval. Haar doel is het tonen van de schoonheid van de vergane glorie. Ze combineert figuratieve elementen als roestend ijzer, verweerd hout en pleisterwerk. Ze haalt die vervolgens uit hun context of abstraheert ze. In een langdurig en arbeidsintensief proces van zoeken, wikken en wegen, tekenen, weghalen, opnieuw tekenen en minutieus
detailleren ontstaan onverwachte composities. Soms vallen die sterk figuratief uit, soms abstract. Vaak ook gaat het één geleidelijk over in het ander.

Tineke de Kruif exposeert abstracte beelden in steensoorten als marmer, serpentijn, noir de Mazy en albast. Haar beelden ademen harmonie en evenwicht. Ze noemt haar gevoel voor sterke lijnen en goede verhoudingen de ontdekking van haar leven: “Ik heb heel goed leren kijken. De grote opgave is de vorm recht te laten doen aan de schoonheid van de steen. Het gaat om het onberedeneerbare verschil tussen goed en net niet goed.” De Kruif begon, na een aantal verkennende jaren in de keramiek, twintig jaar geleden ‘geheel blanco’ in steen te werken. Zwaar en vuil werk brengen iets heel subtiels tot stand, dat is voor haar de aantrekkingskracht.

Te bezichtigen van zondag 17 maart tot en met zondag 14 april 2013.
Waar?