string(26) "lezing--amsterdamse-school" Lezing - Amsterdamse School

Deel dit evenement

‹ Terug naar agenda-overzicht

Lezing - Amsterdamse School

vrijdag 19 oktober 2012 20:30

Dit evenement is reeds geweest!
Bekijk de actuele agenda voor aankomende activiteiten.


in Palazzo Theater te Grave 

In het kader van het activiteitenprogramma 2012-2013 van Initiatief 88 verzorgt Herman Busch op vrijdag 19 oktober de presentatie De Amsterdamse School in het Palazzo Theater in Grave. Aanvang is om 20.30 uur en de entree is gratis.

De Amsterdamse School was een architectuurstroming in het begin van de twintigste eeuw die in gang werd gezet door de noodzaak voor nieuwe en betere huisvesting in uitbreidingen van de gemeente Amsterdam. De Amsterdamse School wordt ook beschouwd als een stijl in de bouwkunst, te plaatsen in de periode van de Moderne Bouwkunst.

De Amsterdamse School
De Amsterdamse School gaat uit van expressieve en fantastische vormen, verwant aan het expressionisme. Ze is in zekere zin ook een reactie op het rationele werk van H.P. Berlage en dan in het bijzonder op de Beurs van Berlage, die dus uitdrukkelijk niet tot de Amsterdamse School behoort maar gezien kan worden als het begin van het Nederlandse Traditionalisme. De belangrijkste architecten van de Amsterdamse School waren Michel de Klerk, Jan van der Mey en Piet Kramer, die allen gewerkt hebben op het bureau van Eduard Cuypers in Amsterdam. Rond 1910 begonnen zij voor zichzelf en ontwikkelden samen een nieuwe bouwstijl. In 1923 overleed De Klerk. De Amsterdamse School verloor hiermee haar belangrijkste boegbeeld, al zou de bouwstijl nog meer dan een decennium blijven voortbestaan. Kenmerkend voor de Amsterdamse School is het gebruik van veel baksteen en het toepassen van versieringen in de gevels, in baksteen of gebeeldhouwd natuursteen. De vaak plastische gevels zijn meestal gevuld met laddervensters en worden bekroond met steile daken en soms met torentjes versierd. Het plastische karakter en de soms zelfs symbolisch aangebrachte draagconstructie veroorzaakten soms problemen bij het aanbrengen van de werkelijke draagconstructie.