string(31) "summmertime-street-en-folkmusic" Summmertime Street- en Folkmusic

Deel dit evenement

‹ Terug naar agenda-overzicht

Summmertime Street- en Folkmusic

zaterdag 18 augustus 2012 11:00

Dit evenement is reeds geweest!
Bekijk de actuele agenda voor aankomende activiteiten.


Kris-kras door Gennep

Nikkelen Nelis plus Union Brass band
Vanaf 11.00 uur fleurt straatmuzikant Nikkelen Nelis, een voor ouderen welbekende creatie van Wim Sonnevelt, in de persoon van Jan Plezier de straten in het Gennepse winkelhart op met zijn vrolijke en olijke noten, ruggelingse slagwerk enz.

Tegelijkertijd probeert de 10-koppige Union Brassband uit Venlo doldwaas op soortgelijk locaties de sterren van de hemel te spelen. Deze band is in 2007 ontstaan na de carnaval van dat jaar, om New Orleans jazz te gaan spelen. Arrangementen waren er nog niet, dus veel ging nog uit het koppie. Kort daarna zijn er een aantal mensen vertrokken, maar de harde kern (sousafoon, trombone, slagwerk) bleef bestaan. Vanuit dat fundament is deze band uitgegroeid naar een 10-mans bezetting. Deze speelt nu muziek variërend van de Rebirth brassband, Chris Barber, tot aan Mnozil brass toe. Nu is dit orkest zich aan het toeleggen op showelementen, die het geheel moeten gaan vervolmaken.

Jan Lindersplein - Netternaost
En alsof dit al nog niet genoeg is: vanaf 13.30 maakt ‘’Netternoast’’ uit Mimwegen het Jan Lindersplein onveilig. Het orkest ‘’Netternoast’’ is opgericht in 1986 en het telt momenteel 22 leden. Het merendeel van die leden is 60 +, dus ze hebben nu nog tijd zat en spelen veel muziek uit de jaren 60. Ze treden beslist niet alleen in de regio op, maar worden ook daarbuiten veel gevraagd.

Europaplein - Konga Quings
Vanaf 14.00 uur zetten de Konga Quings uit Duitsland circa 20 man sterk het Europaplein op stelten. Dit is een volbloed Duitse band met verrassende zuid-amerikaanse roots.

Op de Markt - Sutaras
Sutaras is al 23 jaar lang hèt visitekaartje van de Litouwse volksmuziek. Ze gaven al meer dan 5.000 concerten in de hele wereld. Sutaras is een festivalband bij uitstek, vanwege zijn feestelijke karakter en zijn gevarieerde repertoire. Sutaras verbaast ook door zijn uitgebreide instrumentarium. Van solo-mondharp tot een stevige jazz-setting. Het ene moment horen wij een plechtig trombonekwartet, even later een groep herdersfluiten met bas en trommels en bijna altijd uitbundige meerstemmige mannenzang. Sutaras brengt ook balfolk variërend van polka tot wals, van scottisch tot mazurka, desgewenst met korte dansinstructie. Dank zij veel onderzoek heeft Sutaras oude volksmelodieën en oude volksinstrumenten aan de vergetelheid weten te ontrukken. Alhoewel hun voorstellingen van grote historische en wetenschappelijke waarde zijn, zijn ze beslist geen levend museum. Integendeel: de muzikanten van Sutaras brengen werkelijk een stukje Baltica van vroeger tot leven.

Alle vijf leden zijn voortreffelijke zangers en dansers. Daarnaast showen ze een uitgebreide variatie aan muzikaal nationaal erfgoed: van oude rituelen, bruiloftsvermaak tot volksdansen. Herdersliederen worden vocaal en instrumentaal gebracht, op lumzdeliai (blokfluiten) of rageliai (hoorns). Levendige Litouwse volksdansen worden gespeeld op viool, accordeon, klarinet en een groot aantal andere instrumenten. Wij horen o.a. een unieke polyfone sutartine (rondo), gespeeld op daudytes (houten hoorns) of rageliai of skuduai (panfluiten).

Sutaras speelde o.a. in Denemarken, Tsjechië, Rusland, Oostenrijk, Duitsland, Spanje, Ierland, Portugal , Oostenrijk, USA, China, Japan en Australië.

Op de Markt - Celtic Wind
Na het vertrek van Sutaras gaat Celtic Wind met Ierse muziek het podium op. De groep Celtic Wind (5 personen) komt uit de Liemers (Didam e.o.) en is sinds het jaar 2000 succesvol met optredens in horecagelegenheden, bij party's en tijdens openluchtsessies. Celtic Wind is gestart als lokale band, maar ook steeds meer te horen en te zien in de oostelijke helft van Nederland en ook over de grens in Duitsland. Het repertoire bestaat uit Ierse traditionals, modernere Ierse songs. De Bans brengt bekende en minder bekende liedjes van Ierse artiesten als de Dubliners, Christy Moore, The Corrs, Gaelic Storm e.a. tot leven. Het repertoire is sterk afwisselend door stevige songs, ingetogen ballades en (in tempo toenemende) instrumentale nummers (reels, jigs en hornpipes). Deze worden op gebracht in de basiscombinatie van gitaar, mandoline, viool en bodhran (percussie). De aantrekkingskracht van Celtic Wind is de eigen sound en sfeer, die de groep geeft aan de oorspronkelijke uitvoering van de nummers. De muziek van Celtic Wind is actief en passief te beluisteren, maar het best actief te ondergaan. De groep is op zijn best bij een actief publiek, dat er een echte Ierse sessie van wil maken. 

Kijk hier voor het volledige Summmertime programma