string(22) "summmertime-duitse-dag" Summmertime Duitse Dag

Deel dit evenement

‹ Terug naar agenda-overzicht

Summmertime Duitse Dag

zaterdag 4 augustus 2012 14:00

Dit evenement is reeds geweest!
Bekijk de actuele agenda voor aankomende activiteiten.


Op de Markt in Gennep

De Mandolinenfreunde
De Mandolinenfreunde 1923 Goch ontstonden in 1923 uit een theater- en muziekgroep van de Kolpingvereniging Goch. Die naam bleven de vrienden tot nu toe behouden. De vereniging is aangesloten bij de BDZ (Bund Deutscher Zupfmusiker). Aanvankelijk telde de vereniging bijna uitsluitend mannelijke leden. Maar na de Tweede Wereldoorlog keerden veel spelers niet meer levend terug. In 1950 is men opnieuw gestart. Vanaf dat moment kende de vereniging een positieve ontwikkeling. In de loop der volgende decennia veranderden met de dirigenten ook de muzikale aspiraties. Het repertoire verschoof van duitse volksmuziek naar internationale folk uit bijvoorbeeld Rusland, Ierland, Spanje en natuurlijk het thuisland van de mandoline: Italië.

De huidige dirigent Will Korsten is de vierde orkestleider sinds de oprichting. Hij leidt het orkest al meer dan 25 jaar. Hij zet zich in om naast de traditionele mandoline-muziek ook moderner werk uit musicals, films tot zelfs rock en pop (Abba, Michael Jackson) in het repertoire op te nemen. Zo heeft het orkest ook buiten Goch naam gemaakt met optredens in Nederland, België en Frankrijk. Ook is het orkest diverse keren in de prijzen gevallen op nationale en internationale concoursen.

De Kervenheimer Mundharmonika Club
De Kervenheimer Mundharmonika Club is in 1986 opgericht door twee enthousiastelingen, die vandaag de dag nog steeds actief lid zijn. Renate Brüx (Sonsbeck) verzorgt de muzikale leiding en tekent tevens voor de begeleiding op gitaar en zang. Heinrich Halman (Kervenheim) is lid van het eerste uur en speelt Hohner kreuzwender. Werner Langenhuizen, eveneens lid van het eerste uur, speelt op een Hohner harp (met 10 klankkanalen) net als Helmut Seerden. Heinz Martens (Uedem-Keppeln), speelt Hohner-Kreuzwender. Kees Kleeven , een Gochse Nederlander, speelt harp en solo Hohner chromonika. Hubert Brüx (Sonsbeck), Alois Hendricks (Weeze) en Theo Kröll (Uedem) spelen Hohner kreuzwender. Allen hebben als 8-11-jarige mondharmonica leren spelen. 

De Alverländer Muzikanten
De Alverländer Muzikanten zijn ontstaan uit de fanfare van Afferden. De Alverländers noemden zich eerst ”De Offerse Bloaskapel” en stond toen onder leiding van Gert Tonnissen. Sinds augustus 1991 is de leiding in handen van Louis Roersch. Vanaf november 1980 voerden ze de naam ‘de Alvermannetjes’ ofwel de Alverländer Muzikanten. De Alvermannetjes zijn een soort kabouters, die in de bossen op de Cockse Hei leefden. ‘s Nachts begonnen deze alvermannen met hun werk op de Cockse heide. Zij sloegen op het aambeeld en dat geluid kom men tot in Afferden horen. Als de Afferdenaren gingen kijken, trokken ze zich terug in de holen, die ze in de berg hadden. Om dit sprookje te bewaren, hebben zij gekozen voor deze naam. De Alverländers bestaan al 41 jaar en hebben in die tijd allerlei concerten in binnen- en buitenland gegeven o.a. in Winterberg, Düsseldorf, Merklingen, Schwartzwald, München en Bremen. Ook zijn ze op tournee geweest in o.a. Luxemburg en Oostenrijk. Het muzikale repertoire bestaat uit Egerländer en Tsjechische en Duitstalige liederen o.a. van Bert Kaempfert en James Last.

Kijk hier voor het volledige Summmertime programma