string(32) "elfde-graafs-smartlappenfestival" Elfde Graafs Smartlappenfestival

Deel dit evenement

‹ Terug naar agenda-overzicht

Elfde Graafs Smartlappenfestival

zondag 3 juli 2011 13:00

Dit evenement is reeds geweest!
Bekijk de actuele agenda voor aankomende activiteiten.


In de oude binnenstad te Grave

Op zondag 3 juli 2011 zullen voor de elfde keer smartlappen en meezingers in de oude binnenstad van Grave te beluisteren zijn. Op een kleine loopafstand wordt op zeventien locaties door vierendertig smartlappenkoren opgetreden.

Dit festival wordt in het sfeervolle hart van het vestingstadje Grave gehouden. Mede door de charme van de oude gevels, straatjes en pleintjes van de historische binnenstad en door het toenemend aantal bezoekers (ruim twaalfduizend in 2010) groeide het festival uit tot een ongekend muziekfestijn voor de echte liefhebber van het Nederlandstalige lied.

Het festival groeide de afgelopen jaren uit tot een geweldig spektakel, is uniek qua omvang en neemt binnen de smartlappenkoren en liederentafels in Nederland een prominente plaats in. Uit zesentachtig inschrijvingen zijn vierendertig koren uit het gehele land geselecteerd en zij werken met meer dan veertienhonderd zangers, zangeressen en muzikanten aan dit festival mee.

Het festival begint om 12 uur met de ontvangst door de organisatie van de deelnemende smartlappenkoren in de feesttent op het bastion Bekaf .Daarna volgt de officiële opening door de burgemeester van Grave Mevrouw Sjoukje Haasjes-van den Berg

Na het voorstellen van de koren zullen zij zich vanaf 12.30 uur onder begeleiding van locatie naar locatie binnen de vesting in het fraaie kleine centrum verplaatsen en zal er tussen 13 en 17 uur bij de vele terrasjes en in de feesttent worden opgetreden.

Bij een groot aantal zanglocaties zijn terrassen en de korte afstanden binnen dit stadje kent vele voordelen; je hoeft nooit ver te lopen als deelnemer of als bezoeker en men kan zo dan ook alle koren beluisteren en zien optreden op zeventien verschillende locaties.

In de feesttent bij de jachthaven en bij alle locaties worden programmaboekjes beschikbaar gesteld. Hierin is informatie over de deelnemende koren en op welk tijdstip en plaats zij optreden te vinden. Het is ieder jaar weer een geweldig feest als de bezoekers zich tussen de koren mengen en spontaan meezingen.

Om 17 uur begint op bastion Bekaf de eindmanifestatie. Alle koren komen weer terug in de feesttent en samen met de bezoekers zullen zij in een samenzang nog eens laten horen waartoe zij in staat zijn. Het saamhorigheidsgevoel is altijd geweldig en het is fantastisch om zoveel mensen te zien genieten van het Nederlandse lied. Tevens zal er opgetreden worden door de bekende smartlappen/feestbands “Trane Met Tuite” en “Alle Dertien Jaanke”.

Gezien de vele en spontane aanmeldingen en aanvragen vanuit elke hoek in Nederland is het Graafs Smartlappenfestival in enkele jaren uitgegroeid tot een toonaangevend festival met landelijke bekendheid.

Kom op 3 juli naar Grave en beleef in dit oude vestingstadje een gezellige zondagmiddag in de historische binnenstad aan de oevers van de Maas, of op het feestterrein boven op een deel van de oude vestingwerken, het laatste half bastion (genaamd Bekaf). Daar in de feesttent aan de jachthaven, waar de bootjes liggen te dobberen of op een van de terrasjes, kunt u onder het genot van een drankje genieten van echte smartlappen en het Nederlandstalige lied.

De toegang is gratis.