string(50) "expositie-kunstenaars-met-verstandelijke-beperking" Expositie kunstenaars met verstandelijke beperking

Deel dit evenement

‹ Terug naar agenda-overzicht

Expositie kunstenaars met verstandelijke beperking

zondag 14 november 2010 14:00

Dit evenement is reeds geweest!
Bekijk de actuele agenda voor aankomende activiteiten.


van 14 november  tot 12 december in het Petershuis te Gennep

"Expressieve Buren" Tonen Hun Bijzondere Werk in Museum Het Petershuis


Kunstenaars van Kunstatelier Xpressief in Gennep exposeren van 14 november tot 12 december a.s. in Museum Het Petershuis. Met deze expositie spelen deze bijzondere artistiekelingen vrijwel een ‘thuiswedstrijd’, Kunstatelier Xpressief ligt immers op een steenworp afstand van het museum. Deze unieke expositie van kunstenaars met een verstandelijke beperking draagt daarom de toepasselijke titel "Expressieve Buren".

Atelier Xpressief biedt mensen met een verstandelijke beperking al jaren de mogelijkheden om hun niet te onderschatten creatieve talenten te ontdekken en te ontplooien. Zo’n 25 kunstenaars, verdeeld over enkele groepen, werken wekelijks enthousiast aan schilderijen, grafiek en objecten. Sommige een halve dag, andere tot wel vier hele dagen per week. Het uitgangspunt blijft hetzelfde: op je eigen manier maken wat bij je past. Xpressief is geen creatieve therapie, maar een bron van inspiratie en stimulans om tot artistieke eindproducten van verrassende kwaliteit te komen. Een groot deel van het werk van de kunstenaars kan via Xpressief worden aangekocht of gehuurd. Op deze manier kan in een bron van inkomsten worden voorzien. In het atelier wordt ook werk in opdracht vervaardigd. Een speciaal team van kunstenaars houdt zich bezig met het seriematig creëren van o.a. kaarten, verjaardagskalenders, wijnzakken en –kistjes en slingers. Bij alles wat deze uitzonderlijke kunstenaars doen ligt de nadruk op het kunstenaarschap, en niet op hun verstandelijke beperkingen.

De kunstenaars van Xpressief die exposeren in Museum Het Petershuis zijn Nico van Gijlwijk uit Gennep met stukken opgezet in gemengde technieken, Ans Janssen uit Molenhoek die werk maakt met een bijzonder oog voor perspectief en Felix Thijsen uit Bergen die in zijn werk vooral wordt geïnspireerd door het land dat hij kortgeleden inruilde voor Nederland: de Nederlandse Antillen. De grote expressieve stukken van o.a. thema’s door het jaar heen van Tonnie Klein Kiskamp uit Gennep en de schilderijen met gemengde technieken van John van Sas uit Ottersum maken de expositie compleet. Elke kunstenaar heeft zijn of haar herkenbare stijl en handschrift. Tijdens de tentoonstelling zijn tevens objecten te bewonderen die zijn gemaakt door mensen met een verstandelijke beperking in het atelier van Xieje. Alle getoonde werken zijn te huur of te koop, voor iedereen, zowel particulieren als bedrijven en instellingen, en tegen aantrekkelijke tarieven. In de prachtige kelderruimte van het museum zullen tijdens de expositieperiode ook de jaarlijkse geschenken voor de Vrienden van Museum Het Petershuis, dit jaar gemaakt door het atelier van Xieje, worden tentoongesteld.

De expositie zal op zaterdag 13 november a.s. om 15:00 uur voor genodigden en voor Vrienden van Museum Het Petershuis, in aanwezigheid van de kunstenaars, worden geopend. Vanaf zondag 14 november staan de deuren open voor het publiek. De tentoonstelling is te bezichtigen tot en met zondag 12 december.

Museum Het Petershuis, Niersstraat 2 te Gennep is voor het publiek geopend van woensdag t/m zondag tussen 14:00 en 17:00 uur. Nadere informatie over de tentoonstelling is te verkrijgen bij Museum Het Petershuis of op www.museumhetpetershuis.nl.