string(41) "lezing-oude-geneeskunde-op-het-platteland" Lezing: 'Oude' geneeskunde op het platteland

Deel dit evenement

‹ Terug naar agenda-overzicht

Lezing: 'Oude' geneeskunde op het platteland

donderdag 16 maart 2017 20:00

Dit evenement is reeds geweest!
Bekijk de actuele agenda voor aankomende activiteiten.


In de raadzaal van het 400 jaar oude stadhuis van Gennep.  Aan het Ellen Hoffmannplein 1 in Gennep.

Koorts en Honger, geneeskunde op het platteland in de afgelopen eeuwen, zo luidt de titel van de tweede lezing op donderdag 16 maart in het kader van 400 jaar Stadhuis Gennep. Spreker is oud-Gennepenaar en voormalig arts-radioloog Hans van den Broek. Hij vertelt op onderhoudende wijze hoe onze voorouders de geneeskunde hebben meegemaakt en aan den lijve ondervonden.

Zijn belangrijkste bevinding is dat de meeste ziektes en sterfgevallen te wijten waren aan infectieziektes en slechte of onvoldoende voeding.
Van den Broek vertelt over lazarij, vierdedaagse ziekte, rode loop en de clapoiren of Venusziekte na damesbezoek, besmettelijke ziektes die in Nederland allang verdwenen zijn. En wat te denken van de gevolgen van slecht voedsel zoals scheurbuik en Engelse ziekte? Hij gaat in op vele gangbare behandelmethodes zoals het aderlaten en het aanzetten van bloedzuigers.
Ook de invloed van de occulte sympatische methode, de vele religieuze handelingen, het in evenwicht brengen van lichaamssappen en het gebruik van magische getallen in de bestrijding van ziektes worden door de voormalige arts toegelicht. Verder bespreekt hij wetenswaardigheden over de dorpse chirurgijn-barbier en de positie van de ´stadse´ universitaire medicine doctor.

De lezing op donderdag 16 maart in de raadzaal van het 400 jaar oude stadhuis begint om 20.00 uur. Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt. Om teleurstelling te voorkomen is reserveren noodzakelijk via m.leideritz@planet.nl of tel. 0485-512530. De zaal is om 19.30 uur open.

Hans van den Broek [1949 ’s-Hertogenbosch] was van 1980-2015 als arts-radioloog werkzaam in het Elkerliek ziekenhuis in Helmond. Hij geeft al ruim 25 jaar lezingen over de geschiedenis van de geneeskunde. In 2010 heeft hij een tiental artikelen hierover gepubliceerd in medisch specialistische, heemkundige of genealogische tijdschriften. Van den Broek probeert een beeld te schetsen van de geneeskunde zoals onze voorouders dit hebben meegemaakt. Zijn bevindingen heeft hij in 2010 vastgelegd in een inmiddels uitverkocht boek, getiteld “Koorts en Honger”.
Vervolgens heeft hij 2500 beschrijvingen verzameld van Nederlandstalige wonderen uit de periode 1330 tot 1780. Dat heeft geleid tot een boek met als titel “Wonderen in het zonlicht”.

Meer informatie
Kijk voor de meest actuele informatie rond 400 jaar stadhuis Gennep en het volledige programma op de speciale website: www.stadhuisgennep400jaar.nl