string(4) "test" Vaders & Zonen

Deel dit evenement

‹ Terug naar agenda-overzicht

Vaders & Zonen

dinsdag 7 maart 2017 20:15

Dit evenement is reeds geweest!
Bekijk de actuele agenda voor aankomende activiteiten.


In de Schouwburg van Cuijk aan de Grotestraat in Cuijk. 

Een indringend stuk over de relatie tussen vaders en zonen

Het verhaal
Vaders & Zonen komt voort uit een reis. In een busje van New York naar Los Angeles schreef Thijs Prein brieven met verschillende gerenommeerde schrijvers, waaronder Arnon Grunberg, Ramsey Nasr, Tommy Wieringa en Arthur Japin.  Het thema: de relatie tussen vader en zoon. Geïnspireerd door de briefwisseling ontstond dit theaterstuk over het maken van de juiste keuzes en het zoeken naar vaderlijke erkenning.

Vaders & Zonen werd geschreven door Gerardjan Rijnders (tevens regie) en Thijs Prein.
Het is 2051. Nederland staat onder water en wordt geregeerd door het kalifaat. Ouwe (Bram van der Vlugt) viert zijn tachtigste verjaardag. Ooit was hij acteur, maar toneelspelen is verboden. Zoon Abel (Thijs Prein) en zoon Karel (Merijn de Jong) hebben beiden een geschenk voor hun vader. Wie van de broers houdt het meest van Ouwe? En wiens cadeau valt het best in de smaak? En komen de vader en de twee zonen uiteindelijk nader tot elkaar?

Spel: Bram van der Vlugt, Thijs Prein en Merijn de Jong 
Samenstelling: Gerardjan Rijnders (tevens regie) en Thijs Prein 
Gebaseerd op teksten van Arnon Grunberg, Ramsey Nasr, Tommy Wieringa, Arthur Japin, Thomas Verbogt, Spinvis, Nhung Dam en Marius Prein 

Bram van der Vlugt:
‘Zo’n twee jaar geleden benaderde Thijs Prein mij met de vraag of ik zijn vader wilde spelen in een door hem geschreven stuk. Het bleek dat hij een reis had gemaakt door Amerika. Tijdens deze reis schreef hij brieven met een aantal zeer gerenommeerde schrijvers, zoals Arnon Grunberg, Tommy Wieringa, Ramsey Nasr, Arthur Japin en Thomas Verbogt, over vader-zoonrelaties. Zijn plan was samen met Gerardjan Rijnders een script te schrijven geïnspireerd door deze briefwisselingen.

Zijn enthousiasme werkte aanstekelijk en ik zei ‘ja’ tegen dit avontuurlijke plan. Intussen is de voorstelling klaar. En avontuurlijk, dat was het! En is het nog steeds. Het is niet een voorstelling in de categorie ‘well made play’. Vaders & Zonen is een gewaagd script, waarin twee jongens het verleden van hun vader proberen te ontrafelen aan de hand van brieven. Het speelt zich af in 2051, waarin de maatschappij er totaal anders uitziet dan nu. Toneelspelen is verboden en laat dat nu precies de passie en het beroep van deze vader zijn.

Thijs Prein en Merijn de Jong spelen mijn zonen. Twee jonge honden, die zich met hart en ziel in deze voorstelling hebben gestort. Het is een feest met hen te werken. Af en toe een beetje een vreemd en ietwat ongebruikelijk feest, dat wel. Het blijft spannend iets te doen dat ik niet eerder heb gedaan.

In de voorstelling wordt mijn tachtigste verjaardag gevierd. Een leeftijd die ik reeds gepasseerd ben, maar ik vier deze verjaardag graag nogmaals met u in het theater!’
Hartelijke groet, Bram van der Vlugt

Schouwburg Cuijk
Dinsdag 7 maart, 20.15 uur
24,75 euro (incl pauzeconsumptie en garderobe)
hummelinckstuurman.nl  
schouwburgcuijk.nl