string(38) "opening-atelierroute-kunstkolk-boxmeer" Opening atelierroute Kunstkolk Boxmeer

Deel dit evenement

‹ Terug naar agenda-overzicht

Opening atelierroute Kunstkolk Boxmeer

vrijdag 8 september 2017 19:45

Dit evenement is reeds geweest!
Bekijk de actuele agenda voor aankomende activiteiten.


In diverse ateliers op diverse locaties in de gemeente Boxmeer. 

Op 8 september 2017 wordt de 11e open atelierroute van kunstcollectief Kunstkolk Boxmeer geopend. Het is de start van een weekend waarin u diverse ateliers/locaties in de gemeente Boxmeer kunt bezoeken waar u de nieuwste werken kunt zien van de Kunstkolkleden en hun gastkunstenaars.
De ateliers/locaties zijn geopend op zaterdag 9 en zondag 10 september van 11.00 tot 17.00 uur.

Website:
www.kunstkolk.nl 

08/09/2017 Van: 19.45 Tot: 22.00
Diverse ateliers/locaties gemeente Boxmeer

De Stijl inspireert
De Kunstkolk heeft voor haar atelierroute in het tweede weekend van september als thema ‘De Stijl’ gekozen. Honderd jaar geleden verscheen een tijdschrift ‘De Stijl’ waarin een kring van kunstenaars over hun kunstwerken communiceerden. Hoofdredacteur was de schilder/architect Theo van Doesburg (1891-1931). De kunstenaars waren Mondriaan (1872-1944), Bart van der Leck (1876-1958), Vilmos Huszár (1884-1960) en Georges Vantongerloo (1886-1965). Later traden onder anderen toe César Domela, Friedrich Vordenberge-Gildewart, J.J.P. Oud, Cornelis van Eesteren, Gerrit Rietveld en Jacobus van ’t Hoff. De werken van Mondriaan zijn als icoon van herkenning met de beweging verbonden.

1917
Aan het einde 19e, begin 20e eeuw leefde het optimisme dat gelijkheid, vrijheid, democratie en mensenrechten een degelijk fundament in de maatschappelijke machtsstructuur zou krijgen. Wetenschappers en kunstenaars met vertrouwen de Eerste Wereldoorlog(WOI) tegemoet. Maar een snelle efficiënte oorlog met hoogwaardige oorlogsapparatuur werd een uitzichtloze loopgravenoorlog.
Mondriaan vestigde zich in 1911 in Parijs maar kon in 1914 niet meer terugkeren naar zijn atelier.
In de loop van de 19e eeuw waren Moskou en Parijs belangrijke kunstcentra geworden waar kunstenaars en -verzamelaars elkaar graag troffen: de as Parijs-Moskou droeg belangrijk bij aan de kunstontwikkeling in Europa.
Belangrijke Oosteuropesche kunstenaars zoals Kadinsky, Malewitch en El Lissitzky zetten hun stempel op de ontwikkeling van abstractie, suprematisme en constructivisme.

De Stijl
Binnen de Europese omwenteling in de kunst aan het begin van de 20e eeuw wist De Stijl- groep een eigen identiteit op te bouwen. Die liet een hunkering zien naar vrede en menselijk geluk door een strakke compositie van lijnen en een palet van de primaire kleuren rood, geel en blauw aangevuld met wit, zwart en grijs.
In de jaren dertig kregen kunstenaars in Europa het moeilijk. Rusland en Duitsland legden verboden op en onder het Nazi-regiem werden vele kunstwerken als ‘Entartete Kunst’ op brandstapels vernield. Menig kunstenaar ging op de vlucht op zoek naar vrijheid of om het eigen leven te redden. Sommigen kwamen terecht in Amerika waaronder Mondriaan die van 1940 tot 1944 zijn laatste levensjaren in New York doorbracht.
De Stijl heeft zich prominent kunnen handhaven; vele musea en verzamelaars wereldwijd hebben werken van De Stijl in hun collectie.
Nederland herdenkt dit jaar met recht ‘Honderd jaar De Stijl’.

De Kunstkolk
Ook de leden van de Kunstkolk besteden hieraan speciale aandacht. Alle deelnemers aan de Open Atelier Route hebben een kunstwerk gemaakt in de geest van De Stijl: harmonisch, strakke compositie en primaire kleuren. Deze werken worden geëxposeerd in het gemeentehuis en zijn voor € 25 te koop.