string(4) "test" Thema-avond: Vispassages

Deel dit evenement

‹ Terug naar agenda-overzicht

Thema-avond: Vispassages

donderdag 8 september 2016 20:00

Dit evenement is reeds geweest!
Bekijk de actuele agenda voor aankomende activiteiten.


In Het Buitenhuis, bij kinderboerderij Velp op Mariëndaal, achter de basisschool, Beukenlaan 8, Velp N-Br.

Thema-avond op 8 en excursie op 11 september

Helpt vistrap trekkende vissen?
Sluizen en stuwen in rivieren en beken zijn bedoeld om het oppervlaktewater beter te regelen en te beheersen. Maar voor trekkende vissen zijn het hinderlijke obstakels. Zijn vistrappen een oplossing? Op donderdag 8 september organiseert IVN Grave een thema-avond over nut en noodzaak van vispassages. De avond vindt plaats in Het Buitenhuis, bij kinderboerderij Velp op Mariëndaal, achter de basisschool, (Beukenlaan 8, Velp N-Br.) en start om 20.00 uur. De avond wordt gepresenteerd door Guido Atsma, ecoloog van waterschap Aa en Maas.

Excursie naar vistrap aan de Maas
Om belangstellenden ook een inkijkje te bieden in de praktijk van de waterbeheersing en de ruimte voor vissen daarin, is er op zondag 11 september een excursie bij het gemaal Van Sasse te Grave, Mars en Wijthdijk 1. Arno van Zwam, gebiedsbeheerder en rondleider bij waterschap Aa en Maas verzorgt deze rondleiding die om 14.00 uur start bij het gemaal. Deelnemers krijgen ter plaatse tekst en uitleg over de werking van de vistrap langs de Maas bij de Graafse brug.

Theorie en Praktijk
Om verschillende redenen is het belangrijk om het oppervlakte water steeds beter te reguleren. Daarvoor worden steeds meer sluisjes en stuwen in rivieren en beken gebouwd. Voor vissen zijn dit barrières die hun doortocht blokkeren. De Graafsche Raam bijvoorbeeld is een langzaam stromende laaglandbeek waar de trek van stromingminnende vissoorten een belangrijk doel is. Om het leefgebied van de vis in dit gebied te vergroten, en om gebieden waar vissen paaien, opgroeien en overwinteren met elkaar te verbinden, heeft het waterschap vismigratie een hoge prioriteit gegeven. Hoe een en ander vorm krijgt legt de heer Atsma uit op de thema-avond op 8 september met behulp van beeldmateriaal. Op zondag 11 september kunnen belangstellenden tijdens de rondleiding met eigen ogen zien hoe het in de praktijk werkt. De praktische uitleg zal duidelijk maken hoe regulering van oppervlaktewater kan samengaan met voortplanting en behoud van de vissoorten die onze beken van oudsher al bevolkten.

Deelname gratis
De thema-avond én de excursie zijn voor iedereen gratis toegankelijk, lidmaatschap van IVN is niet noodzakelijk; een vrijwillige bijdrage is heel welkom. Beide activiteiten duren elk ongeveer 1,5 uur 

www.IVN.nl/afdeling/grave