string(4) "test" Fiets/autotocht door Cuijk e.o.

Deel dit evenement

‹ Terug naar agenda-overzicht

Fiets/autotocht door Cuijk e.o.

zondag 5 juni 2016 10:00

Dit evenement is reeds geweest!
Bekijk de actuele agenda voor aankomende activiteiten.


Een fiets/autoroute uitgestippeld met een aantal mooie en interessante adressen om op eigen houtje te bezoeken. 

Groei&Bloei Land van Cuijk en Limburg Noord heeft een fiets/autoroute uitgestippeld met een aantal mooie en interessante adressen om op eigen houtje te bezoeken op zondag 5 juni 2016. De route kan in willekeurige volgorde worden afgelegd, daarom vermelden we enkel de adressen en de bijzonderheden hiervan.

1. Tuincentrum Martien Graat aan de Heeswijkseweg 4 in Cuijk (komend vanaf het centrum bij de AH over het spoor meteen rechts de straat in). Veel tuinliefhebbers kennen de prachtige tuinen van Martien Graat, die hij achter zijn tuincentrum heeft aangelegd. In juni zijn deze borders op zijn mooist met prachtige rozen en uitbundige plantencombinaties. Dit weekend houdt Martien Graat open dagen vanaf 10.00 uur en is er ook een marktje aanwezig. Zeer zeker een aanrader!!

2. Aan de Bosrank 24 in de Heeswijkse Kampen stelt Marjet Roeterdink graag haar tuin open voor belangstellenden. Haar zonnige tuin (perceel van 900 m2) is aangelegd in 1992, de vrijgekomen grond na de bouw van hun huis, werd verdeeld zodat er een glooiend geheel ontstond met 2 grasvelden in 2 lagen met daartussen een border van rozen, siergrassen, vlinderstruiken, hortensia’s, sierappels, prunus, helleborussen, dahlia’s. Het laaggelegen grasveld omsluit een uitgegraven vijver. De mooie treurbeuk in de tuin van de buren is medebepalend voor de sfeer in deze tuin. De lijnen van de grasvelden lopen om de hoek van deze tuin door en komen hier bij elkaar en maken het zo tot een zeer fraai geheel.

3. En even verder, aan de Bostulp, is op een voormalige vuilnisbelt in 1997 een prachtig wijkpark aangelegd met wel 150 verschillende soorten bomen en veel bijzondere struiken. Ook de omliggende straten zijn omzoomd met de meest prachtige en exclusieve bomen, zoals de duivelswandelstok, kransenboom, amberboom, gummiboom, zoutstruik, zakdoekjesboom, gele zeepboom, centenboom en een honingboom. 

4. Aan de Toermalijnlaan 40 staan de deuren van Wereldtuin Verdeliet open. Verdeliet is een ecologische voedseltuin en ontmoetings/belevingstuin; een groene, gezonde oase in een kleurrijke wijk in het Land van Cuijk .
In 2013 is een aantal mensen met veel inzet en enthousiasme begonnen om van een braakliggend stuk grond een nieuwe, vruchtbare en levendige plek te maken onder het motto; doen, delen en beleven. Speciaal op deze dag – de dag van het stadslandbouw – willen zij geinteresseerden deelgenoot maken van hun passie.

5. Via het mooie straatje de Overhage kom je bij het door velen nog onontdekte pareltje van Cuijk: Overhage nr 14 tot 18 Huize "Overhage" uit 1753. Deze fraaie T-boerderij maakte vroeger deel uit van een landgoed. Bij het huis bevinden zich de stal, de schuur, de tuinmuur, de toegangspoort en een theekoepel. De bewoners van dit landgoed hebben ieder een eigen tuin die ook bij ieder van hen past maar die ook naadloos, zonder afscheiding, overloopt van een boerderijtuin, naar een bostuin en een wilde tuin. U bent vrij om even rond te kijken in dit unieke gebied.
Let op; de parkeermogelijkheden aan de Overhage bij Landgoed de Overhage zijn zeer beperkt. 

6. Speciaal de leden van Groei&Bloei, vooral diegenen die de ruilbeurs regelmatig bezoeken en mee op reis gaan, zijn vast heel benieuwd naar de tuin van Arnold en Riet Kleijberg aan de Ganzenbroek 7 in Beers. Mocht je een vraag hebben over een plant, dan moet je bij Arnold zijn, hij is de deskundige van onze vereniging. Arnold is zijn hele leven al actief als tuinman en ook zijn vrouw Riet wil hier graag over vertellen. (alleen voor leden van Groei&Bloei)

7. Op een uniek plekje, bijna geheel verborgen achter de prachtige Martinuskerk in het centrum van Cuijk, ligt op de voormalige begraafplaats van de Protestantse kerk Cuijk sinds 1997 een Beeldentuin. 22 professionele kunstenaars uit heel Nederland stellen hier hun mooie beelden en objecten aan het publiek ten toon. Ook enkele kunstwerken in eigendom bij de gemeente Cuijk hebben hier hun plek gevonden. Tegen de Beeldentuin aan, ligt, ook ommuurd, sinds 2011 een Heemtuin, geheel in beheer bij vrijwilligers, maar onder architectuur naar J.P. Thijsse aangelegd en met uniek plantmateriaal. Veel van deze planten werden vroeger door bewoners van dit gebied gebruikt in de keuken en als medicinale kruiden.

8. De Romeinse tuin bij het museum Ceuclum is ook zeker een bezoek meer dan waard. Deze tuin is pas afgelopen jaar geopend en hierin zijn behalve passende planten ook archeologische vondsten te bewonderen. De bank die voor deze tuin is vervaardigd, is ook zeer fraai. ’s Middags is ook het museum Ceuclum open, laat u zich eens verrassen…

9. Het klooster in Sint Agatha, aan de Kloosterlaan 24, met bijbehorende kloostertuin en kruidentuin is ook een uniek adres, waar menigeen nog nooit is geweest. Maar ook al ben je er wel eens geweest, het blijft een locatie die heel bijzonder is. Vanaf de 18e eeuw werd het kloostertuincomplex aangelegd. Dit wordt omsloten door een muur. Hier zijn boomgaarden, moestuinen en visvijvers, terwijl tot 1985 ook boerderijgebouwen zich binnen de tuin bevonden. Een aantal Kruisheren beoefende het tuinieren. Ook de tuin herinnert aan religieuze zaken. De buxushagen zijn geknipt in vormen als een kruis op een wereldbol, een slang, een schip enzovoort. Naast enkele merkwaardige bouwsels, zoals een aardappelkelder en een 18e-eeuws "prefab"-huisje dat als Rijksmonument is geklasseerd, is er ook een aantal monumentale bomen te vinden in de tuin, zoals een 150 jaar oude Tulpenboom, een rode en een groene beuk, en een oude eik.

Deze zondagmiddag is voor geinteresseerden ook het Erfgoedcentrum geopend in het kloostergebouw vanaf 13.00 tot 17.00 uur. (voor meer informatie zie www.erfgoedkloosterleven.nl/index.html