string(4) "test" Concert: Rolinha Kross met het Heinrich-Heineproject

Deel dit evenement

‹ Terug naar agenda-overzicht

Concert: Rolinha Kross met het Heinrich-Heineproject

zondag 15 mei 2016 14:30

Dit evenement is reeds geweest!
Bekijk de actuele agenda voor aankomende activiteiten.


In het Kunst kerkje aan de Pastoor Loefsweg 1 in Velp.

Jiddische en Oost-Europse muziek met teksten van Heinrich Heine
Op zondagmiddag 15 mei aanstaande brengt een kwartet onder aanvoering van zangeres Rolinha Kross een muziekuitvoering van Jiddische en Oost-Europese muziek met gedichtteksten van Heinrich Heine in het Kunstkerkje in Velp bij Grave (NB).
Het concert begint om 14.30 uur. Kaarten à € 12,50 kunt u reserveren tot zaterdagavond 14 mei 24.00 uur via de site www.kunstinhetkerkje.nl.

Duitse Dichter Heinrich Heine
De Duitse dichter Heinrich Heine, geboren in 1797 als Harry Heine, leefde in een roerige tijd. Zijn Joodse afkomst confronteerde hem met de hypocrisie van de maatschappij van die tijd. Belagers (pogroms) lagen op de loer. En er werd van hem verwacht dat hij zich aan diezelfde maatschappij aanpaste. Deze spagaat zorgde voor de meest sublieme poëzie. Hij is dan ook de favoriete leverancier van teksten voor een enorme hoeveelheid liederen van Duitse romantische componisten, waaronder Schubert, Mendelssohn en Brahms. In december vertolkten Wout Oosterkamp en Klàra Würtz nog Dichterliebe van Robert Schumann met teksten van Heinrich Heine in het kerkje in Velp.
De muzikanten hebben zich op Heine's poëzie gestort en de teksten op een muzieksoort gezet, die zij als geen ander kennen: de Jiddische en de Oost-Europese muziek.
Heine schreef vele ironische en spitsvondige gedichten die ook heden ten dage nog aanspreken. Heine worstelde met zijn innerlijk: enerzijds voelde hij zich Duitser, anderzijds wereldburger. Diezelfde dubbele gevoelens had hij ook ten aanzien van de romantiek en het jodendom. Een beroemde dichtbundel van hem is ‘Das Buch der Lieder’ met onder andere ‘Die Lorelei’.

Ensemble Rolinha Kross
Zangeres Rolinha Kross komt uit een zeer muzikale familie en heeft haar sporen reeds verdiend in de wereld van Jiddische en zigeunermuziek. In de jaren negentig trad zij al op met haar moeder Ilona Cechova. Sinds 2002 treedt zij ook op met de Jiddische band Mazzeltov. Het project is een idee van Wieland Eggermont. Het ensemble bestaat uit Bokkie Vink, op cymbaal, Noa Eyl op viool en Willem Raadveld op contrabas. Het merendeel van de muziek zijn composities van de muzikanten zelf, waardoor een volledig uniek programma is ontstaan wat nog niet eerder is gespeeld.
Een boeiende, literaire voorstelling die je meeneemt naar de tijd van Heinrich Heine.

Voor meer informatie over het concert- en expositieprogramma van stichting Kunst in het Kerkje, kijk op www.kunstinhetkerkje.nl.