string(39) "film-en-spiritualiteit-12-years-a-slave" Film en spiritualiteit; 12 years a slave

Deel dit evenement

‹ Terug naar agenda-overzicht

Film en spiritualiteit; 12 years a slave

vrijdag 26 februari 2016 16:00

Dit evenement is reeds geweest!
Bekijk de actuele agenda voor aankomende activiteiten.


Filmavond met nabespreking, inclusief koffie, thee en soep bij Karmelcentra Boxmeer.

Zoals we al jaren gewend zijn gaan we met elkaar in gesprek over dat wat we zien bij ons oproept om zo onze eigen geloofsbeleving en religieuze ervaring te verdiepen.

12 years a slave / 26 februari

Deze film won drie Oscars. Jan Willem Otten schreef toen hij deze film gezien had: “Ik herinner me niet ooit zo massaal eendrachtig zwijgend naar buiten gelopen te zijn. En, vreemd genoeg, zo vol, zo vervuld. Helemaal niet terneergeslagen of bedremmeld. De laatste twee woorden die gesproken worden, een keer of drie, dat wel: ‘vergeef me’. Dat was ongelooflijk. Dat is het woord: niet te geloven. Bij benadering zo ongelooflijk als het paasverhaal.”

The tree of life / 11 maart

Bekroond met de Gouden Palm in Cannes. “Een modern tijdloos meesterwerk”, “een overweldigende ervaring, een genot voor de zintuigen.” We horen ‘de moeder van de film’ zeggen dat ze van de nonnen geleerd heeft dat er twee manieren zijn om in het leven te staan. De ene weg is de ‘weg van de natuur’ – van het overleven en overwinnen. De andere manier is ‘de weg van de genade’. (Zij vertegenwoordigt met haar onvoorwaardelijke liefde de genade en levensvreugde, terwijl de controlerende vader met geweld en strengheid de natuur vertegenwoordigt.)
Een film over zingeving, goed en kwaad, hoop en wanhoop en die eeuwige ‘waarom’ vraag. Waar was U toen mijn zoon stierf?
Willem Jan Otten: “De film is een twee en een half uur durend gebed om erbarmen.” Volgens hem is deze film geknipt om de Goede Week mee in te gaan, wanneer het eind van ‘de Weg van de Genade’ wordt afgelegd en volbracht.

Deux jours, une nuit / 1 april
Deze film vraagt om een keuze van de personages én van ons. “Het is kiezen tussen twee samenlevingsmodellen, één gebaseerd op solidariteit en één op individualisme en prestatievermogen”, zeggen de gebroeders Dardenne. En zo blijven ze opnieuw trouw aan hun leermeester, de joodse filosoof Levinas, die zei: “Geloof is geen kwestie van het wel of niet bestaan van God. Het is het vertrouwen dat onbaatzuchtige liefde van waarde is.” Met deze film hadden ze bijna voor de derde keer een Oscar gekregen, hetgeen een unicum zou zijn geweest.

Begeleiding: Gerard Westendorp o.carm.
Data: vrijdag 26 februari
vrijdag 11 maart
vrijdag 1 april
Tijd: 16.00 - 20.00 uur
Kosten: € 12,50 per avond, € 30,00 voor drie avonden, inclusief koffie, thee en soep, s.v.p. brood meenemen.
Wilt u zich voor elke avond s.v.p. apart aanmelden?


AANMELDING
U kunt zich opgeven door te mailen naar karmelkringboxmeer@karmel.nl, of door u schriftelijk aan te melden bij het secretariaat van de Karmelkring, Steenstraat 39, 5831 JA Boxmeer, 0485-562156.
Meer informatie en het meest recente aanbod van Karmelkring Boxmeer vindt u op onze website.
www.karmelcentra.nl/boxmeer